Iata cateva exemple de bucate pentru meniul de Pasti: La aperitive se poate oferi la masa rulou de sunca umplut cu ciuperci, iar condimentul este realizat dintr-un manunchi de verdeturi - marar si hasmatuchi (patrunjelul cret). Borsul cu hribi reprezinta un deliciu, mai ales cand din compozitie nu lipseste ardeiul gras si telina. Friptura de miel poate fi servita cu garnitura de morcovi, bogat asezonata cu marar.

Pentru desert pregatim prajitura "Iepuras" cu nuca. Aluatul de cozonac se pregateste mai tare ca de obicei si se toarna in forme "iepuras". Cine nu are astfel de forme implesteste aluatul din mai multe suvite in forma de iepuras. Cand este aproape copt, iepurasul este acoperit cu albus de ou. Pe deasupra se presara nuci macinate sau stafide. Iata in continuare alte sugestii: Frigarui de miel (sosul marinat se pregateste din ulei, vin rosu, 200 g, usturoi, dupa gust, cimbru, rozmarin, frunze de dafin). Pentru a fi foarte frageda, carnea de miel se stropeste in timp ce este la cuptor cu sosul marinat.

Alaturi de frigarui se mai servesc: branza de burduf cu ridichii si salata verde; sunca rulou umpluta cu legume - morcov, dovlecel si sfecla rosie. Mielul umplut (un piept intreg umplut cu maruntaie de miel, verdeturi, 3-4 oua crude, 3 oua fierte si taiate marunt, stevie, care-i da o aroma deosebita daca este amestecata cu praf de nucsoara, franzela inmuiata in lapte, sare, piper si patrunjel). Alaturi de cozonac, traditionalul desert, se mai serveste si baclava cu nuca in umplutura careia adaugam nuca de cocos; oua, prajitura din aluat fraged, ornate cu rahat, taiat in forma de evantai.

Drobul ciobanului

Compozitie:
700 g foietaj, 500 g maruntaie - ficat, plaman si rinichi de miel, 250 g ciuperci, 150 ml ulei, 4 cepe, 6-8 catei de usturoi, 200 ml vin, marar verde, tarhon, 2 lingurite de cimbru si busuioc. Pentru garnitura: 3-4 linguri iaurt, doua oua (se bat ca pentru omleta), marar tocat. Preparare: Calim ceapa, apoi adaugam maruntaiele de miel si apa, pentru a le lasa sa fiarba inabusit. Cand sunt fierte vom adauga ciupercile, taiate cubulete, usturoiul tocat, verdeturile-condiment, vinul (alb sau rosu). Toata compozitia se lasa sa scada la foc mic. Din foietaj vom prepara o foaie pe care o ungem bine cu ulei si o umplem cu compozitia ce a scazut prin fierbere la foc mic. Rulam foaia umpluta ca pe orice rulada. Vom pune drobul intr-o tava bine unsa cu ulei pe care-l punem la foc mare, timp de 10 minute. In final, vom micsora flacara aragazului si lasam drobul sa se coaca. Dupa o jumatate de ora scoatem tava, garnisim suprafata cu cele doua oua batute si amestecate cu iaurt si marar. Vom mai lasa drobul la cuptor inca 15 minute, la foc mare, sa se coaca si sa formeze crusta. Se pregateste pentru masa festiva de Inviere.

Citeste si:

Dulciuri pentru copii
Tortul "Dansul iepurasilor"

Pentru blat vom folosi: 6 oua, 5 albusuri, 10 linguri de zahar, zahar vanilat - o fiola de esenta (sau 2 pliculete), 3 linguri de cacao, 200 g nuci pisate, 2 linguri nuca de cocos.

Preparare:
Vom bate cele 6 albusuri cu 6 linguri de zahar, un plic de zahar vanilat sau 1/2 fiola de esenta pana cand aceasta compozitie se intareste; in continuare vom adauga galbenusurile frecate cu cacaua si nucile. Turnam compozitia intr-o tava rotunda, unsa bine si tapetata cu faina. Blatul se va coace, la foc potrivit in 20 minute. In acest interval vom amesteca foarte bine 5 albusuri cu 5 linguri de zahar si un plic zahar vanilat, iar cand blatul este gata, vom scoate forma din cuptor si vom turna deasupra blatului spuma de albus. Vom introduce din nou forma in cuptor, timp de 10 minute, dar la foc mic. In acest fel se intareste bezeaua pe care am adaugat-o recent. Vom scoate forma cand bezeaua este gata rumenita.
II. Pentru crema vom folosi:
300 g unt, 300 g zahar pudra, 5 galbenusuri, 4 linguri zahar tos, 3 linguri cacao.

Preparare:
Frecam foarte bine untul cu zaharul pudra; adaugam apoi galbenusurile frecate cu zaharul tos si, in final, cacaua. Cu aceasta crema vom unge blatul (pe care-l taiem dupa racire in doua jumatati). Vom imbraca tortul cu frisca. Deasupra tortului vom pune 3-4 figurine de iepurasi din ciocolata, 2 oua de zahar, si 3-4 puisori (din ciocolata alba sau din turta dulce). Intre figurine vom turna frisca - sub forma unui snur. Cine priveste tortul sa aiba impresia ca iepurasii danseaza, iar ceilalti "spectatori" de pe blat - ii admira.