Social 25 Iulie 2008 17:19
Tribunalul Bucuresti a admis recursul procurorilor impotriva sentintei Judecatoriei Sectorului 4 , prin care s-a decis, pe 9 iunie, liberarea conditionata a lui Ion Balint, zis Nutu Camataru, decizia de joi a instantei fiind definitiva.
O noua cerere de liberare conditionata poate fi facuta pe 18 decembrie.

La termenul de joi, avocatul lui Nutu Camataru, Alice Draghici, a cerut respingerea recursului formulat de procurori impotriva sentintei Judecatoriei Sectorului 4 de a-l pune in libertate pe Nutu Camataru, solicitand magistratilor sa mentina ca legala si temeinica decizia primei instante. Avocatul a cerut sanctionarea DIICOT, sustinand ca procurorii nu au competenta de a interveni in aceasta cauza si nu au dreptul de a depune la dosar documente, fara sa le prezinte instantei si fara ca magistratii sa admita proba concreta.

De asemenea, Alice Draghici a sustinut ca Nutu Camataru a avut un comportament corespunzator, ca a cerut in nenumarate randuri sa munceasca, acest drept fiindu-i incalcat in penitenciar, si ca a executat mai mult de jumatate din pedeapsa.

Alice Draghici a mai precizat ca, la perchezitiile efectuate in camera de detentie, nu s-a gasit nici un telefon mobil, in ciuda faptului ca procurorii DIICOT au sustinut ca exista interceptari telefonice efectuate de Nutu Camataru de la un telefon mobil din incinta penitenciarului. Avocatul a mai sustinut ca la perchezitii s-a gasit doar o bancnota de 1 leu, pentru care lui Nutu Camataru i s-a intocmit raport de pedepsire.

In acelasi timp, Nutu Camataru a declarat in fata instantei ca a fost "cel mai chinuit detinut" si ca a avut un comportament corespunzator. "Am stat in cea mai mizerabila camera. Am fost cel mai chinuit detinut, am facut "n" cereri de munca. Am participat la toate activitatile din penitenciar. Va rog sa ma lasati sa plec acasa", a sustinut in fata magistratilor Nutu Camataru.

Pe de alta parte, procurorul de sedinta le-a cerut magistratilor admiterea recursului si mentinerea lui Nutu Camataru in stare de arest. Procurul a precizat ca Nutu Camataru nu poate fi eliberat pentru ca a fost vorba de o perioada scurta in care a avut o conduita corespunzatoare, adaugand ca din lucrarile procurorilor DIICOT rezulta si un comportament necorespunzator, respectiv faptul ca Nutu Camataru a vorbit de la un telefon mobil, in timpul in care era detinut.

Nutu Camataru se afla in continuare in Penitenciarul Jilava

Camataru a avut un comportament corect in penitenciar, s-a implicat in programe de educatie si a fost recompensat de opt ori in inchisoare, motiveaza magistratii Judecatoriei Sectorului 4, care au decis liberarea conditionata a interlopului, fara sa tina cont de cazierul acestuia.

Din caracterizarea depusa la dosar de catre reprezentantii Penitenciarului Jilava rezulta ca Ion Balint, cunoscut drept Nutu Camataru, aflat la a doua analiza a Comisiei de Liberare Conditionata, "a avut un comportament corespunzator, respectand prevederile Regulamentului de Ordine Interioara, s-a incadrat in programul unitatii, a avut o atitudine cuviincioasa fata de cadre si nu a ridicat probleme deosebite celorlalti detinuti, a participat cu interes la 4 programe de educatie si interventie specifica, a fost recompensat de patru ori in perioada iulie - septembrie 2007", se arata in motivarea judecatorilor. De asemenea, ei au retinut ca Ion Balint s-a implicat in redactarea unei reviste a inchisorii, si-a indeplinit sarcinile incredintate, fiind recompensat de inca patru ori in perioada octombrie 2007- februarie 2008.

Instanta arata in motivare ca nu a retinut sustinerea procurorului de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4, anume ca Ion Balint este recidivist, deoarece "acesta a fost si motivul pentru care a fost deja amanata o data liberarea conditionata, iar pe parcursul acestei amanari petentul a perseverat intr-o conduita corecta (asa cum reflecta caracterizarile)".

Magistratii Judecatoriei Sectorului 4 arata ca Ion Balint are dreptul la liberarea conditionata, din moment ce fapta pentru care a fost pedepsit a fost savarsita in urma cu 14 ani, in 1994, iar starea de recidiva este data de condamnari anterioare anului 1990. "Un comportament corect in penitenciar dupa 14 ani, inclusiv dupa o amanare de la liberarea conditionata, denota ca un detinut a carui conduita cumuleaza toate aceste caracteristici ( asa cum rezulta, cel putin, din probe) poate fi liberat conditionat", se arata in motivarea sentintei penale din 9 iunie.

Potrivit legii, un condamnat poate fi liberat conditionat daca a executat fractiunea de pedeapsa prevazuta obligatoriu de lege, e disciplinat, staruitor in munca si da dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama si de antecedentele sale. Din procesele verbale aflate la dosar rezulta ca Ion Balint a fost condamnat la 5 ani inchisoare, in 2003, de Judecatoria Sectorului 2, iar pentru a putea fi lliberat conditionat, acesta trebuia sa execute fractiunea de jumatate din pedeapsa, respectiv 1095 zile inchisoare. Ori Ion Balint a executat 1500 zile inchisoare.

Magistratii Judecatoriei Sectorului 4 precizeaza, in motivare, ca existenta unui alt dosar penal pe numele lui Ion Balint, aflat in curs de solutionare, nu ar influenta liberarea conditionata, ce are in vedere doar pedeapsa pe care o executa.

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Sectorului 4, Ion Balint a solicitat liberarea sa conditionata din Pentitenciarul Jilava, unde executa o pedeapsa de 6 ani inchisoare.

Comisia de eliberari conditionate din Penitenciarul Jilava a respins, in unanimitate, pe 24 aprilie, cererea de punere in libertate formulata de Ion Balint, zis Nutu Camataru, acesta avand posibilitatea de a face o noua solicitare abia peste opt luni. Nutu Camataru a contestat, insa, decizia Comisiei la Judecatoria Sectorului 4.

Comisia de transfer de la Penitenciarul Jilava a respins, la randul ei, cererea de transfer a lui Nutu Camataru la Peniteciarul de maxima siguranta Margineni (Dambovita), de unde acesta crede ca ar putea obtine mai usor eliberarea conditionata. Ion Balint a incercat sa se transfere la Penitenciarul de Maxima Siguranta Margineni, dupa ce Comisia de eliberari conditionate din aceasta inchisoare a decis deja, in secret, in urma cu doi ani, eliberarea conditionata a fratelui sau, Vasile Balint, zis Sile Camataru.

Motivul invocat de Nutu Camataru este acela ca ar avea afaceri judiciare in judetul Dambovita. Afacerile judiciare sunt actiuni in instanta la care detinutii recurg, invocand motive de cele mai multe ori fictive, dar care ii ajuta fie sa nu fie transferati in alte inchisori, fie sa ramana in anumite locuri de detentie. Nutu Camataru demarat, dupa obiceiul detinutilor, inca din toamna lui 2007, mai multe procese care se afla pe rolul Judecatoriei Targoviste. In aceste cauze, Nutu are dubla calitate: este si parat, si reclamant.

Cererea de liberare conditionata a fost facuta, potrivit avocatilor, in dosarul in care fratii Nutu si Sile Camataru au fost condamnati fiecare, in iulie 2004, de Curtea de Apel Bucuresti, la o pedepsa de sase ani de inchisoare pentru o talharie comisa in 1994. Alaturi de cei doi, in aceeasi cauza, a mai fost condamnat la o cinci ani inchisoare si complicele acestora, Ion Murgui, zis Ion


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.