Corpul neinsufletit al lui Narcis Sonei - militarul roman mort intr-o misiune de patrulare in Afganistan - a fost adus in tara joi seara, cu un avion C-130 Hercules, al Fortelor Aeriene Romane. La ceremonialul organizat pe Aeroportul Militar din Capitala in memoria eroului cazut la datorie au participat, pe linga familia si prietenii lui Narcis, camarazii sai, conducerea Ministerului Apararii Nationale, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Trupul neinsufletit al lui Narcis Sonei a fost vegheat, pe tot parcursul drumului de la Kandahar la Bucuresti, de 23 de militari romani. Acestia au fost preluati din capitala Afganistanului, Kabul, unde, timp de opt luni, au actionat in cadrul misiunii "Ana Training".

La sosirea pe Aeroportul Militar, avionul a rulat pina aproape de locul in care sicriul era asteptat de familia indoliata, de militarii din Regimentul de Garda si de oficialii romani, in frunte cu presedintele Traian Basescu.

De la avion si pina la catafalcul pe care a fost depus sicriul, invelit in drapelul tricolor, a fost purtat pe brate de opt soldati din Regimentul de Garda. in fata acestora, alti doi camarazi purtau un tablou cu chipul sergentului mort in misiune si o cruce din lemn. Drumul a fost strabatut in acordurile marsului funerar, intonat de o fanfara militara.

In momentul in care cosciugul a fost asezat pe catafalcul de pe pista aeroportului, fanfara militara a intonat imnul national al Romaniei. Oficialitatile prezente si camarazii militarului ucis au rostit, pe rind, citeva cuvinte in memoria acestuia.
Narcis Sonei a fost avansat, post-mortem, la gradul de sublocotenent "pentru acte exceptionale de devotament".

De asemenea, printr-un decret prezidential, el a fost decorat de presedintele Traian Basescu cu medalia "Virtutea Militara in grad de Mare Cavaler cu insemne de razboi".
Onorurile militare au fost urmate de o slujba religioasa, oficiata de un sobor de preoti, dupa care sicriul a fost depus in carul mortuar. De la Bucuresti, trupul neinsufletit al eroului a fost transportat la Tecuci, unde va fi inmormintat astazi. La funeralii participa ministrul apararii, precum si seful Statului Major General al Armatei, Eugen Badalan.
Parintii, impietriti de moartea fiului lor

in tot timpul ceremonialului militar, presedintele Traian Basescu si primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu s-au aflat alaturi de parintii lui Narcis Sonei. Probabil si datorita carierei sale de militar, Victor Sonei, tatal tinarului ucis in ziua de Florii, s-a straduit din rasputeri sa-si retina lacrimile si sa adopte o tinuta solemna. Cea mai vizibil afectata a fost insa mama sublocotenentului. Ea a fost incurajata, in permanenta, de presedintele Basescu si de comandantii fiului ei, devenit erou national.

Moartea lui Narcis a indoliat tot orasul

Sicriul cu trupul sublocotenentului post-mortem Narcis Sonei a fost adus acasa, la Tecuci. De la Bucuresti, cortegiul a fost insotit de fostii sai colegi, parasutistii din Buzau. Narcis s-a aflat pentru ultima data in casa parinteasca. Ieri, la ora 12.00, sicriul a fost depus in Catedrala din centrul Tecuciului. Orasul a imbracat haine de doliu, autoritatile pregatindu-se pentru inmormintarea eroului.

Trupul sublocotenentului a fost depus la Catedrala din centrul orasului Tecuci. Zeci de coroane de flori din partea MApN, din partea unor institutii din Galati si din Tecuci au fost asezate de jur-imprejurul sicriului. Mii de flori au fost depuse de oameni simpli, care au dorit sa-i aduca lui Narcis un ultim omagiu. Narcis Sonei a fost privegheat de prieteni si cunoscuti, dar si de alti localnici. La Catedrala au venit fostii sai colegi de scoala, precum si prieteni din copilarie. Pentru locuitorii orasului, Narcis este un erou adevarat. Niciodata localitatea nu a cunoscut atita tristete.

Pentru familia Sonei, Sarbatorile de Paste vor fi de acum inainte zilele in care vor comemora moartea lui Narcis. Familia este distrusa. Maria Sonei, mama lui Narcis, isi jeleste baiatul de cinci zile. De cinci zile plinge continuu.

Victor Sonei, tatal lui Narcis, nu mai are lacrimi. Fost militar si el, barbatul se intreaba cu ce a gresit copilul sau. "Era cel mai bun copil din lume. Nu a facut niciodata rau nimanui, de ce trebuia sa moara?", se intreaba tatal indurerat.

Narcis Sonei a fost parasutist. Era un bun sportiv si avea o pregatire fizica excelenta. Cei care l-au cunoscut pe tinarul de 26 de ani ne-au spus ca era curajos si ca nu se temea de nimic.

Ajutor de la primarie. Consiliul Local Tecuci a acordat familiei sublocotenentului post-mortem Narcis Sonei un ajutor de 30 de milioane de lei. De asemenea, Serviciul Public Prestari Servicii, aflat in subordinea municipalitatii, a dat gratuit un loc de veci si placa funerara pentru mormintul sublocotenentului. Autoritatile se asteapta ca, astazi, la inmormintarea lui Narcis sa participe citeva mii de persoane.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.