Social 25 Iulie 2008 13:57
Consilierii judeteni din Alba au aprobat, joi, in cadrul unei sedinte ordinare, alocarea sumei de 15,9 milioane lei pentru refacerea drumului de acces catre Ghetarul de la Scarisoara, obiectiv turistic care este vizitat anual de peste 20.000 de persoane, transmite corespondentul NewsIn.
Consiliul Judetean Alba a hotarat alocarea sumei prin redistribuirea banilor de la alte obiective de investitii. In 2006, Consiliul Judetean (CJ) Alba a contractat un imprumut bancar in valoare de 50 de milioane de lei, pentru refacerea mai multor drumuri judetene. Executia lenta a unor lucrari a determinat realocarea sumelor provenite din acest imprumut, astfel ca s-a decis refacerea celor 18 km de drum dintre centrul comunei Garda de Sus si Ghetarul de la Scarisoara.

Potrivit presedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, lucrarile, care au fost deja demarate din alte fonduri, vor fi continuate cu noua „infuzie” de 16 milioane de lei, urmand ca DJ 750 sa fie finalizat in maxim un an si jumatate.

Primarul comunei Garda de Sus, Marin Varciu, a declarat corespondentului NewsIn ca ghetarul este vizitat anual de mii de turisti. „Avem cel putin 20.000 de turisti in fiecare an, majoritatea straini. Odata cu refacerea drumului de acces numarul lor se va dubla”, a precizat primarul Varciu. El a mai spus ca banii obtinuti din vizitarea ghetarului nu sunt foarte multi, aproximativ 100.000 de lei, dar inseamna mult la bugetul mic al comunei.

Pestera care adaposteste ghetarul este situata la o altitudine de 1.165 metri, ea formandu-se in timpul glaciatiunilor. Are 105 metri adancime si 720 metri lungime, cu o intrare de 50 metri diametru si 48 metri adancime, accesul facandu-se printr-o scara metalica inspre o sala imensa (108 metri lungime, 78 metri latime) - Sala cea Mare. De aici se deschid trei intrari care duc la salile denumite Biserica, Rezervatia Mare, Galeria Coman si Rezervatia Mica. Turistii pot vizita sala de la intrare, Sala cea Mare, Biserica, celelalte camere fiind rezervate oamenilor de stiinta.

Volumul de gheata este de 75.000 m^(3) si are 26 metri inaltime. Temperatura medie atinge +1°C vara si coboara pana la -7°C iarna. In zona permisa turistilor temperatura medie este de 0°C.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.