Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a anuntat ca va deschide o ancheta impotriva a trei firme implicate in constructia de obiective in zonele afectate de inundatii.

Sulfina Barbu a aratat cu degetul chiar spre doi predecesori ai sai - Aurel Constantin Ilie si Speranta Ianculescu - spre vilele carora s-ar fi scurs o parte din miliardele alocate pentru construirea de diguri si amenajari de bazine hidrografice.

Ministrul mediului, Sulfina Barbu, a anuntat ieri ca va dispune un control privind activitatea firmelor SC APASCO SA, Hidroconstructia, RECON Oradea si SOCOT SA pentru a vedea cum s-au folosit banii destinati repararii breselor si a digurilor afectate de inundatii.

Barbu a afirmat ca in urma controlului, care va incepe marti, se va determina clar cum au fost folosite cele 1.520 de miliarde de lei din banii publici. "Sint lucrari incepute in 1977 care, in 2005, sint in curs de executie", a spus Sulfina Barbu. "In cele doua judete s-au investit, in ultimii patru ani, 35 de milioane de euro si uitati-va la efecte", a spus Sulfina Barbu.
"Am mers pe "firul apei" si am gasit deja lucruri interesante. Am inteles ca s-au gasit chiar vile ale fostilor ministri ai mediului Aurel Constantin Ilie si Speranta Ianculescu", a declarat ea. "Oamenii din niste comune, din Maneciu, au spus: "Da, am lucrat aici la vile, si materialele trebuiau duse la diguri"", a adaugat ea.

Inundatiile se calculeaza in valuta

Potrivit declaratiilor ministrului, Romania ar putea avea, cel tirziu la inceputul anului viitor, un sistem de statii automate de prognoza hidrologica. Acesta, in valoare de 46 de milioane de dolari, va fi pus in practica de compania americana Lockheed Martin, aceeasi care a pus in functiune si Sistemul Integrat de Meteorologie (SIMIN) in valoare de 55 de milioane de dolari.

De asemenea, MMGA a anuntat ca a semnat un acord de principiu cu Banca Mondiala in valoare de 7,5 milioane de euro pentru repararea digurilor si podurilor distruse de inundatii.

Flutur: "Si-au facut cabane pe Semenic!"

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a reactionat imediat la scrisoarea directorului de la SNIF Timis, trimitind Corpul de Control in judetul afectat de inundatii. Inspectorii ministerului au sosit joi sa verifice toate investitiile facute aici pentru imbunatatiri funciare. De asemenea, premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca in ultimii patru ani au fost investiti circa 1.500 de miliarde de lei in aceasta infrastructura. Ministrul Flutur, aflat si el la inceputul saptaminii in Timisoara, a anuntat ca a dat deja de urma unor fonduri bugetare ratacite. "Cei de la Imbunatatiri Funciare si-au facut cabane pe Semenic, in loc sa faca lucrari de amenajare. Voi face o verificare mai ampla fiindca exista foarte multe nereguli. Dosarele privind vechea conducere vor ajunge la Parchetul General", a declarat Flutur.

"Subminarea economiei nationale"

Scrisoarea trimisa zilele trecute de directorul Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare Timis, Ioan Bugaru, conducerii Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF) este pe punctul de a declansa un imens scandal intre cele doua institutii. Potrivit sursei citate, sucursala teritoriala ANIF a primit in ultima perioada mai multe fonduri bugetare pe care nu le-a utilizat. Consecintele sint chiar efectele catastrofale ale inundatiilor din vestul tarii.

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ca va trimite Corpul de Control sa analizeze aceasta situatie. El a amenintat ca daca acuzatiile se confirma, responsabilii vor fi dati pe mina procurorilor.
In mesajul sau, directorul SNIF Timis, Ioan Bugaru, sustine ca responsabilii ANIF din vestul tarii nu si-au facut treaba cum ar fi trebuit.

"Prin prezenta dorim sa va aducem la cunostinta superficialitatea si lipsa de responsabilitate a conducerii ANIF - sucursal teritoriala Timis-Mures Inferior, in tratarea activitatii de intretinere si reparatii a amenajarilor de imbunatatiri funciare din judetul Timis, atit in perioada premergatoare inundatiilor ce au afectat judetul, cit si in activitatea de aparare. Concret, va aducem la cunostinta ca SNIF Timis nu a fost implicata in activitatea de intretinere si reparatii prin neemiterea de comenzi la nivelul situatiei din teren, pentru interventii in vederea asigurarii functionalitatii lucrarilor de imbunatatiri funciare, lucru care s-a accentuat o data cu aparitia inundatiilor", se arata in documentul semnat de Bugaru.

El mai spune ca sucursala teritoriala ANIF a primit mai multe fonduri, pentru lunile martie-aprilie 2005, care nu au fost virate insa la SNIF, desi erau mentionate distinct in alocatiile bugetare.

ANIF comanda, SNIF executa

Cele doua institutii, ambele aflate in subordinea Ministerului Agriculturii, au format o structura unica pina in urma cu citiva ani. In urma diviziunii, SNIF are ca principala atributie executia, preluind intretinerea, repararea si exploatarea lucrarilor de irigatii, desecari-drenaje, indiguiri. In schimb, ANIF este autoritatea care comanda lucrarile respective si prin care se repartizeaza fondurile bugetare.

"Cineva trebuie sa plateasca!"

Chiar in primele zile dupa declansarea inundatiilor, prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, amintea de investitile facute pentru indiguiri, care nu s-au vazut insa pe teren. "Se va demara o ancheta si daca se va constata ca banii acestia au fost sustrasi, nu au mers in lucrarile pentru care erau destinati, atunci putem vorbi chiar de subminarea economiei nationale. Cineva va trebui sa plateasca pentru acest lucru!", a declarat Draganescu.

"ˆVai de Pastele nostru!"

Desi nu vor asculta Slujba de Inviere pentru ca nu au preot, sinistratii din Cruceni vor sa respecte traditia cum se cuvine. Singurul loc uscat pare o insula cu diametrul de un kilometru, linga biserica, in mijlocul unei intinderi nesfirsite de apa.

La Cruceni, apa statuta de doua saptamini raspindeste un miros greu. Ici si colo putrezesc cadavrele animalelor inecate in primele zile de inundatii. Localitatea a fost prima din judetul Timis peste care s-au revarsat apele. Aici s-au surpat si primele locuinte. Din 300 de case, in care traiau cam o mie de oameni, au mai ramas in picioare in jur de 200. Din populatia satului, 385 de persoane au ramas izolate aici. In satul Foeni, aflat la doar un kilometru distanta, nu se poate ajunge decit pe calea apelor, dar nu prea sint barci disponibile. Cele citeva puse la dispozitie transporta alimente si aduc o doctorita care vine zilnic cu vaccinuri si medicamente. Tot asa a venit nu de mult si postasul care le-a adus oamenilor pensiile.

Satenii dorm la gradinita

Cei 14 elevi din clasele I-IV au intrat in vacanta, fiind cazati in scoala si gradinita din localitate. Pentru cei ramasi fara case se face mincare la cantina de doua ori pe zi. Francis Lajos, fiul primarului, devenit peste noapte un adevarat sef de trib pentru satenii izolati din Cruceni, se ocupa de impartirea ajutoarelor.
"Le dam oamenilor apa minerala, cite doi litri de persoana pe zi, apoi zahar, faina, orez. Tot ce primim se imparte egal la toata lumea. Zilnic, de la orele 19.00 la 20.00, convocam copiii ca sa le dam dulciuri", spune responsabilul cu aprovizionarea.

Cu barca la scoala

Citiva sateni stau ciorchine in jurul singurului telefon public care inca mai functioneaza. "Am ramas cum ne vedeti, n-am putut salva nimic. E pedeapsa lui Dumnezeu, pentru ca nu sintem cum trebuie", spune Culita Paraschiva, in virsta de 71 de ani.
C
asa fiului ei a fost prima din sat care s-a surpat, iar a doua zi a fost luata de ape si locuinta batrinei. De atunci, locuieste intr-un dormitor improvizat in cladirea gradinitei, impreuna cu sotul ei si cu alte doua cupluri. Au mincare calda, dar nu au unde se spala. In incapere se aude muzica la un radio.
Si Ana Szabo a ramas pe drumuri cu fiica ei, care este eleva. Cind a venit puhoiul, abia a reusit sa ia niste haine si o plapuma. De citeva zile si-a cazat fata in satul Graniceri, au trecut-o genistii cu barca, sa poata merge la scoala. Femeia nu vrea insa sa plece din Cruceni. "Vai de Pastele nostru!", spune ea plingind.

700.000 de euro intr-o zi

• In urma inundatiilor din vestul tarii, Realitatea TV si TVR 1 au organizat colecte in sprijinul sinistratilor. La postul din Casa Presei Libere, teledonul a inceput joi, cind suma adunata a ajuns la 25 de miliarde de lei (aproape 700.000 de euro), iar donatiile au continuat pe tot parcursul zilei de ieri. TVR 1 a deschis linii telefonice pentru ajutorarea sinistratilor si anunta un teledon pe 21 mai.

Scopul teledonului de la Realitatea TV este construirea unui dig in zona inundata. Printre marii donatori ai primei seri s-au numarat:
• Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) - 110.000 euro (patru miliarde de lei)
• Mircea Lucescu - aproape 30.000 de euro (un miliard de lei)
• Gigi Becali - aproape 20.000 euro (700 de milioane de lei), 30 de vaci de lapte si promisiunea de a mai dona, dupa Paste, alti 300 de milioane de lei
• USAID (organizatie umanitara americana) - peste 15.000 euro (20.000 de dolari)
• Connex - 10.000 euro
• Presedintele Traian Basescu a anuntat ca doneaza sinistratilor salariul sau pe o luna, adica 41,5 milioane de lei.

Sarbatori in namol si lacrimi

Un soare prietenos a rasarit in Vinerea Mare deasupra orasului Gataia, incercind parca sa mai stearga din dezastrul de acum citeva zile. In mica localitate timiseana, apele s-au retras, dar problemele nu s-au sfirsit. Cu putin inainte de Paste, localnicii nu taie miei si nici nu vopsesc oua. Scot noroiul din case si incearca sa mai salveze cite ceva.

Apele de pe strazile Gataiei s-au retras, dar in urma lor au ramas mil si ruine. Se aude toaca de la biserica, acesta fiind singurul indiciu ca e zi de sarbatoare. In rest, lumea isi vede de treaba, dind senzatia ca a uitat de Invierea Domnului. "Nici nu putem sa dormim in casa. Ne-a iesit apa pe geam, atit a fost de mare", ne spune o batrina, Viorica Kosovschi.

O parte din casa femeii a fost luata de ape. Incearca, impreuna cu fiul ei, sa repare un pat si spera ca macar frigiderul sa functioneze. Televizorul a scapat cu bine si e dat cu volumul la maximum. "Stam aici ca o satra de tigani, n-am primit nici un ajutor in afara de niste mezeluri si conserve", a mai spus femeia. Victimele inundatiilor nu se pling, dar asteapta mai mult. Si n-ar fi asteptat daca nu li s-ar fi promis. Tot ce-si doresc acum e ca autoritatile sa se tina de cuvint.

Cind pomenim de sarbatori, Viorica isi acopera ochii si izbucneste in plins. Spune ca e pentru prima oara cind nu inroseste oua de Paste, iar de miel nu are bani. "Sarbatorim in lacrimi", suspina batrina.

"N-am pe nimeni, decit pe Dumnezeu"

Trecem un pod care acum citeva zile era complet sub ape si ajungem pe o straduta infundata, cu doar sase case. Imaginea e tragica: patru case facute una cu pamintul. Pe garduri atirna citeva haine puse la uscat, dar prin curti nu e nimeni. Doar un ciine care doarme la soare. Dupa citeva minute, un tractor al primariei isi face aparitia. Se imparte apa sinistratilor. Din curtea unei case iese totusi o batrina. Maria Nemeth are 82 de ani si locuieste singura de cind avea zece ani. "Mi-a picat jumatate de casa, dar ce sa fac? N-am pe nimeni, decit pe Dumnezeu", spune batrina. Ne invita in casa, sau in ce-a mai ramas din ea, sa ne arate ce-a patit. In Vinerea Mare era ziua ei de nastere, pe care a sarbatorit-o intre ruine.
La citeva case distanta, alti oameni stau si se uita la ce a ramas din locuintele lor. "Uitati, nu mai avem nici paturi. Am plecat la sora mea la Deta si acolo stam de zece zile. Am vrea sa fim de Paste acasa, dar...", suspina Nita Vlad, pe care o framinta si o intrebare: "N-ati auzit nimic de ajutoarele alea de la Tariceanu?".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.