Social 23 Iulie 2008 04:29
Mircea Geoana vrea sa trimita un al doilea roman in spatiu. Fantezia cosmica a liderului PSD poate costa zeci de milioane de euro, dar este realizabila in urmatorul deceniu, spun sefii Agentiei Spatiale Romane.

Liderul PSD, Mircea Geoana, s-a legat luni de blazarea si lipsa de ambitie a romanilor, spunand ca tara noastra poate spera sa trimita in spatiu un al doilea astronaut autohton, in compania americanilor, in urmatorii zece ani. Geoana a formulat initiativa in cadrul primei dezbateri publice despre oferta de guvernare PSD-PC, la care a participat si cosmonautul Dumitru Prunariu, singurul roman care a parasit pana acum planeta, pe 14 mai 1981, alaturi de rusi. “Cand am putut sa trimitem un cosmonaut in spatiu acum trei decenii, de ce nu putem sa trimitem unul cu americanii in urmatorul deceniu?”, a declarat acesta.

Miliardarul Robert Negoita, apropiat al lui Mircea Geoana, s-a aratat deja interesat sa sponsorizeze un astfel de demers. “E o zona care merita cercetata si cred ca o sa ne pozitionam corect fata de celelalte puteri mondiale”, ne-a declarat Negoita, viitor turist spatial. “Domnul Prunariu si-a exprimat dorinta de a colabora cu PSD pe partea de cercetare si inovare”, ne-a spus si Ana Birchall, sef Departament Educatie si Cercetare in Guvernul din umbra al PSD. In schimb, pedelistul Mircea Miclea, fostul ministru al Educatiei, spune ca “declaratia lui Geoana este una politicianista, cercetarea nu este o decizie politica”.

In ceea ce priveste specialistii de la Agentia Spatiala Romana, acestia spun ca agentia nu are astfel de planuri in prezent. Posibilitatea trimiterii unui roman in spatiu exista insa si ar putea fi realizata pe mai multe cai: 1. contra cost, cu ajutorul rusilor, 2. intr-un parteneriat guvernamental cu SUA sau 3. in cadrul unor experimente stiintifice propuse de Agentia Spatiala Romana.

“Cu Statele Unite avem un parteneriat strategic ce implica o serie de activitati comune in cadrul unei viziuni mai largi geopolitice. In acest context, organizarea unui zbor cosmic pilotat cu suportul nemijlocit al Statelor Unite, avand in vedere infrastructura, naveta spatiala, poate fi negociat in cadrul acestui parteneriat strategic pentru ca, indiferent cum se pune problema, un zbor cosmic ramane un eveniment nu numai stiintific, dar si politic”, explica pentru Cotidianul Dumitru Prunariu, presedinte de onoare al Agentiei Spatiale Romane (ASR). “Pentru a fi putin mai pesimist, pana acum, cu toate parteneriatele pe care le au cu Europa de Est, Statele Unite nu au lansat nici un astronaut de aici in spatiul cosmic.”


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.