Social 23 Iulie 2008 17:39
Mai bine de 570 de copii din judetul Galati, majoritatea din mediul rural, au fost neglijati, abuzati ori trimisi la munci grele in prima jumatate a acestui an, iar peste 90 dintre ei au fost scosi din sanul familiei si au ajuns in grija asistentilor maternali sau in centrele de plasament.
Statisticile Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) arata ca, in primul semestru al acestui an, 469 de copii din judetul Galati au fost neglijati de familie. Alti 50 de minori au cazut victime abuzurilor fizice, iar 49 au fost abuzati emotional. Aproape 70% din toate aceste cazuri s-au petrecut in mediul rural, iar autorii acestor fapte au fost, in general, parintii micutilor. Inspectorii DGASPC au fost nevoiti sa ia masuri extreme, zeci de copii fiind scosi imediat din sanul familiei.

"Daca ajung intr-un caz extrem de neglijenta grava si consider ca nu mai am loc, spatiu si timp sa fac ceva, demarez procedura pentru preluarea copilului in regim de urgenta de acolo. Asta inseamna ca ma duc in instanta si depun o cerere pentru ordonanta prezidentiala, care se emite in cel mai scurt timp, in baza careia eu ma duc si preiau copilul din familie cu documentul legal", a declarat, marti, purtatorul de cuvant al DGASPC Galati, Tania Calcan.

De la inceputul acestui an, nu mai putin de 93 de minori au fost luati de langa propiile familii.

Legea spune ca, in asemenea situatii, copiii trebuie sa fie trimisi cu prioritate in grija rudelor de gradul unu, doi, trei sau patru. In multe cazuri, insa, acest lucru a fost imposibil deoarece membrii familiei largite au avut un comportament similar celor din familia copilului abuzat. "Eu, ca institutie care protejeaza copilul, am obligatia sa ii gasesc solutii in mediul cat mai apropiat casei in care el a crescut, la o matusa de exemplu. De regula, insa, acolo unde este o forma grava de abuz - si ma refer la un abuz fizic prin agresiune sau neglijenta, in care copilul nu mananca, nu este dus la scoala - e cam greu sa il integrezi intr-o familie largita. Daca mama sau tata iti fac asta, modelul familial din familia largita e cam acelasi", a explicat Tania Calcan.

Din aceasta cauza, cei mai multi dintre copiii scosi din familii au ajuns in grija asistentilor maternali sau in centrele de plasament din teritoriu. Exploatarea copiilor prin munca este o alta problema intalnita frecvent in judetul Galati. Oficial, in primele sase luni ale acestui an au fost doar patru asemenea cazuri. Neoficial, insa, numarul copiilor trimisi la munca este mult mai mare, au declarat inspectorii sociali. De regula, minorii din mediul rural presteaza munci agricole cot la cot cu parintii lor.

De la inceputul acestui an, Directia pentru Protectia Copilului de la Galati a inregistrat 577 de sesizari privind cazuri de abuz la adresa minorilor. Cele mai multe, 358, au fost semnalate in zona rurala. Statisticile DGASPC arata ca, de obicei, sesizarile vin fie din partea preotilor, a profesorilor sau a medicilor de la sate, fie din partea familiei, a vecinilor sau a cunostintelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.