Social 23 Iulie 2008 17:28
CET-urile care alimenteaza Bucurestiul trebuie trecute in subordinea Primariei Capitalei si concesionate de aceasta unor investitori care pot face investitii in retehnologizarea capacitatilor de productie, a declarat marti presedintele IRE, Jean Constantinescu.
"Centralele care alimenteaza Bucurestiul trebuie luate de Primaria Capitalei si concesionate de aceasta catre investitori stategici care au capacitatea de a finanta retehnologizarea acestora. Centralele lucreaza cu tehnologii invechite, de la inceputul anilor '70", a declarat presedintele Institutului National pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE).

Acesta a precizat ca randamentul centralelor este de 35% fata de 60% cat s-ar obtine daca acestea ar lucra cu tehnologii moderne. "Totul pleaca de la ineficienta si producerea energiei cu costuri mari", a spus Constantinescu.

Edilii Capitalei vor decide marirea pretului de tarifare a agentului termic cu aproximativ 12%, au declarat, luni, pentru NewsIn, surse din cadrul municipalitatii. Procentul exact al majorarii va fi anuntat, cel mai probabil, marti, in urma discutiilor dintre reprezentantii Primariei Capitalei si cei ai Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET). Pretul de tarifare este, in prezent, de 248 de lei/gigacalorie, din care populatia plateste doar 119 lei, datorita subventiilor asigurate de municipalitate.

Subiectul pretului gigacaloriei a revenit in actualitate, luni, dupa ce municipalitatea bucuresteana a anuntat ca RADET are datorii totale de 750 de milioane de lei, care dateaza din 1995. Din totalul datoriilor, 550 de milioane de lei reprezinta datoria istorica la furnizorii de agent termic, iar 200 de milioane de lei sunt datorii la bugetul de stat, pentru compensarea de combustibil. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a dat insa asigurari ca bucurestenii nu vor ramane fara apa calda si ca va interveni la primul ministru sa deblocheze fonduri pentru acoperirea datoriilor RADET. Potrivit primarului general, actuala criza este o consecinta a incapacitatii manageriale manifestata de-a lungul timpului la conducerea RADET.

RADET sustine ca datoriile consumatorilor casnici catre regie totalizeaza 60 de milioane de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.