Social 23 Iulie 2008 14:44
Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM) a incasat, anul trecut, din difuzarea inregistrarilor audio si video, peste 5 milioane de euro, din care jumatate au ajuns catre artistii, membrii ai Centrului, informeaza NewsIn.

Directorul general al Credidam, Stefan Gheorghiu, a declarat marti, intr-o conferinta de presa la Constanta, ca sumele provin de la posturile de radio, TV, cablu, restaurante, hoteluri, discoteci care furnizeaza astfel de inregistrari si care trebuie sa achite aceste depturile de autor in baza unor play-list-uri.

In anul 2007, Credidam a incasat 5.164.386,3 euro, iar sumele repartizate au fost de 2.774.842,1 de euro. Sumele ajung in conturile artistilor dupa ce se calculeaza o cota de administrare si se achita impozitele catre stat. Potrivit unei statistici, Romania se situeaza pe locul 23, foarte aproape de Ungaria si Elvetia, in privinta incasarilor, iar Brazilia se afla pe primul loc.

“Cei mai privilegiati au fost actori. Cei care au facut filme, au facut si obiectul unor sume importante colectate”, a afirmat Stefan Gheorghiu, care a precizat ca, din motive de confidentialitate, nu poate divulga niciun nume. "Sunt agenti economici care refuza sa plateasca pentru ca nu inteleg dreptul de proprietate intelectuala sau altii care cred ca in Romania, aceste drepturi nu sunt respectate”, a spus Gheorghiu.

Directorul general Credidam spune ca, pana in toamna acestui an, va fi pregatit un soft special care va fi pus la dispozitia utilizatorilor, si o baza de date care le va fi de ajutor pentru intocmirea play list-urilor si modul de repartizare a banilor. Credidam dispune de personal calificat, iar prin sistemul care va fi operabil din toamna si artistii isi vor putea verifica veniturile din aceasta sursa. In privinta artistilor, acestia trebuie sa informeze Credidam atunci cand isi schimba domiciliul pentru a putea intra inclusiv in posesia fisei fiscale.

La randul sau, Valentin Manescu, inspector Credidam, a anuntat ca, de la inceputul acestei saptamani, mai multe echipe “de desant” au inceput verificarea agentilor economici de pe litoral. Acestea sunt insotite de lucratori ai Inspectoratului Judetean de Politie Constanta care vor intocmi dosare penale celor care nu detin licente sau pentru frauda. Dupa primele controale incepute la agentii economici din sudul litoralului, Valentin Manescu spune ca echipele Credidam s-au confruntat cu probleme prin refuzul agentilor economici de a prezenta licentele.

Credidam estimeaza ca, in prezent, in Romania exista aproximativ 15.000 de artisti, din care, in anul 2007, erau inregistrati ca membrii 7.200 de actori, balerini, muzicieni din toate genurile.

Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti a fost infiintat in anul 1996 si este o organizatie neguvernamentala, non-profit, care reprezinta interesele artistilor interpreti romani si straini. Credidam are ca obiect de activitate colectarea si repartizarea banilor proveniti din difuzarea inregistrarilor audio sau video pe teritoriul Romaniei de catre posturile de radio, TV, cablu, restaurante, hoteluri, discoteci sau alte spatii publice in scop comercial. Credidam este unic colector pentru Romania a drepturilor artistilor interpreti si are incheiate 34 de acorduri internationale bilaterale cu asociatii similare din Europa si Canada.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.