Paradoxal este faptul ca nu doar marfa din import are acest pacat, ci si cea vanduta de producatorii autohtoni. Am incercat sa aflam de ce, de pilda, rosia, poate cea mai populara leguma romaneasca, are in multe cazuri un gust lemnos, este tare si verde pe dinauntru. Specialistii consultati de Romania Libera au explicat ca multe rosii – in special cele importate – sunt pline de celuloza, hormoni sau substante chimice si au fost expuse la iradiatii. Mai mult decat atat, pana si taranii din marile bazine legumicole din Romania cumpara seminte din import, care asigura o productie superioara, de multe ori insa in dauna gustului si calitatilor nutritive.

In plus, agricultorii romani utilizeaza de multe ori "dupa ureche" ingrasamintele chimice, existand astfel pericolul ca legumele sa fie cancerigene. "Din pacate, sistemul de consultanta agricola nu functioneaza la parametri normali, mai ales intr-o agricultura faramitata. Micii producatori folosesc haotic pesticidele", a spus Aurel Tanase, presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale "Prodcom" Legume-Fructe. Impotriva acestor pericole consumatorul roman este practic descoperit. Asta desi ca teorie avem legi care ar trebui sa-l protejeze.

Parerea generala este ca, in general, legumele si fructele pe care le cumparam din supermarketuri sau din pietele agroalimentare sunt din ce in ce mai proaste la gust, desi au un aspect foarte atragator. In primul rand, trebuie spus ca o mare parte din acestea provin din import. "Piata romaneasca de legume si fructe ajunge la un consum de 700 de milioane de euro pe an. Dar numai 15% din totalul fructelor vandute la noi sunt autohtone, in timp ce restul sunt din import. Legumele romanesti sunt dominante numai pe timpul verii, cu o pondere de 60% din vanzari", a precizat presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale "Prodcom" Legume-Fructe.

Cele mai multe importuri sunt din Turcia, Olanda si Israel. Intrebarea care se pune este de ce aceste produse au un gust atat de "neprietenos". "Se umbla la structura genetica a soiului, pentru a obtine produse cu o rezistenta mai mare. Legumele astfel obtinute pot fi transportate dintr-o tara in alta fara a se altera. Folosita si in industria hartiei, celuloza da legumelor aceasta «fermitate». Unii spun ca din cauza acestei substante rosia capata un gust «lemnos». Nu intamplator", explica Florica Gheorghe, sefa sectorului Cercetare din Statiunea de Cercetare Legumicola de la Buzau.

Citeste si:

Metoda iradierii, folosita de 80 de ani

Pe piata mondiala a laboratoarelor care cosmetizeaza legumele mai e cunoscuta o substanta, numita L-metionina, care schimba pur si simplu culoarea rosiei. O face de un rosu aprins, astfel ca pare coapta, cu toate ca in interior ramane verde. Asa ca acum se cauta o solutie si pentru grabirea coacerii in profunzime a rosiei. Alta metoda de cosmetizare e reprezentata de folosirea hormonilor. Tomatele au, in acest caz, niste dungi maronii la suprafata, iar in interior nu mai au seminte, ci niste puncte gelatinoase.

Nu trebuie uitata metoda – foarte raspandita in lume – a ionizarii alimentelor care, astfel tratate, pot sa stea mai mult timp in rafturile magazinelor. Tratamentul cu raze Gama sau X e practicat de 80 de ani in lumea intreaga. Fructele si legumele sunt in acest fel "eliberate" de microorganismele care se dezvolta in interiorul roadelor pamantului.

Insa nici in cazul legumelor romanesti lucrurile nu stau mai bine. Detalii gasiti in Romania Libera.