Social 22 Iulie 2008 05:02
Psihiatrii estimeaza ca circa 300.000 de persoane sunt deja afectate de maladia Alzheimer

Caracterizata prin tulburari de memorie, de vorbire si de comportament, boala Alzheimer este cea mai comuna forma de dementa la varstnici.

Obiceiurile alimentare nesanatoase si sedentarismul fac ca tot mai multi romani sa sufere de boli cronice. Una dintre acestea este si maladia Alzheimer, cea mai comuna forma de dementa, cauzata de leziuni ale creierului.

Potrivit prof. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie, desi nu exista un tratament care sa poata vindeca boala, diagnosticarea precoce si inceperea urgenta a tratamentului sunt extrem de importante pentru evolutia ulterioara a bolnavului.

Diagnostic tardiv
Pierderea memoriei, tulburarile de vorbire, imposibilitatea de a recunoaste obiecte uzuale, agitatia si agresivitatea verbala sunt numai cateva din simptomele Alzheimer. Din pacate, in cele mai multe cazuri, diagnosticul este pus in faze medii si grave ale bolii, cand este mai greu de tratat.

"Rudele persoanelor bolnave trec prin cinci etape diferite din momentul in care incep sa observe modificarile de comportament: negare, implicare excesiva care duce la epuizare, furie, reactie de vinovatie si culpa si abia in cele din urma de acceptare", a precizat medicul psihiatru Catalina Tudose, presedintele Societatii Romane de Alzheimer.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.