Social 22 Iulie 2008 04:37
Plajele din Romania sunt mult mai murdare decat cele bulgaresti. O arata un raport al Comisiei Europene, care ia in calcul standardele igienice din 2007

Raportul Bruxelles-ului arata ca 89% din plajele Bulgariei sunt conforme cu standardele de igiena, in timp ce in Romania procentul plajelor care respecta normele sanitare este de doar 35%. Chiar si in atare situatie, seful Garzii Nationale de Mediu a iesit ieri cu o declaratie cel putin surprinzatoare: "apa marii e curata, iar cei ce sustin altfel vor sa submineze turismul". Pe o logica simpla, inseamna ca mirosurile emanate de tonele de alge adunate ieri de la malul marii submineaza de fapt turismul.

Putina lume a auzit pe la noi despre "Blue Flag Campaign". Totusi, cine vrea sa-si aleaga un concediu pe una din plajele Europei va observa ca oricine aminteste cu mandrie ca plaja cu pricina este incadrata ca o plaja "Blue Flag". O simpla privire pe site-ul organizatiei Blueflag ne arata ca destinatia Romania nu exista. Din cele peste 3.000 de plaje monitorizate in intreaga lume, in Romania nu exista niciuna. Totusi, tarile vecine au invatat sa profite la maxim de pe urma nevoii de soare a nord-europenilor: Bulgaria, Serbia si Muntenegru au cate 10 plaje de acest tip, Croatia 94, iar Turcia 174.

Potrivit raportului dat publicitatii de Comisia Europeana, cele mai curate plaje din spatiul comunitar sunt in Olanda, Grecia si Cipru. Documentul Comisei Europene este realizat din datele transmise de autoritatile din fiecare stat membru al Uniunii. Au fost luate in calcul reziduurile petroliere, cantitatea de detergenti, prezenta salmonelei in apa si aciditatea apei.

Conspiratii universale
In fata acestor evidente, seful Garzii Nationale de Mediu, Gheorghe Constantin Rusu, a iesit, ieri, la rampa cu o afirmatie socanta: "apa marii e curata, iar cei ce sustin altfel vor sa submineze turismul". Rusu sustine ca apa marii nu este contaminata de ape uzate, fiind buna de baie, si ca toate insinuarile in acest sens fac parte dintr-o campanie concertata de subminare a turismului romanesc la Marea Neagra. Rusu a declarat ca apa marii nu este poluata, in niciun caz neexistand, in urma masuratorilor specialistilor, situatii in care sa fie depasite concentratiile maxim admise in cazul anumitor poluanti. "La statiile de epurare a apei de pe litoral au fost efectuate trei analize incrucisate, de catre Regia Autonoma Judeteana de Apa Constanta, de specialistii nostri de la Garda de Mediu si de catre Agentia Nationala de Protectia Mediului. Caracteristicile fizico-chimice ale apelor epurate se inscriu in prevederile legale stipulate in lege", a declarat Rusu. El a precizat ca singura statie care utilizeaza doar un sistem de epurare cu treapta mecanica, nu si unul biologic, este cea de la Eforie. Ca un alt argument in sustinerea sa, potrivit careia apa marii este curata, Rusu a vorbit despre un curent marin care strabate litoralul romanesc de la nord la sud si care ar imprastia eventualele ape uzate, impiedicandu-le sa devina factori de poluare locali. El a tinut sa critice informatiile privind poluarea apei marii, calificandu-le drept fumigene.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.