Social 22 Iulie 2008 16:36
Tinerii romani si kazahi sunt, la egalitate, pe locul doi in regiune in topul celor mai optimiste natiuni in privinta viitorului lor si al tarii in care locuiesc, dupa polonezi, arata un studiu intocmit de Bank Austria

Un studiu al indicelui increderii realizat de Bank Austria, membra a grupului Unicredit, arata ca tinerii romani sunt foarte optimisti in ceea ce priveste viitorul lor, spre deosebire de tinerii maghiari al caror pesimim este determinat desituatia economica extrema de dificila, produsa din cauza schimbarilor de ordin fiscal.

"Sondajul a facut posibil calculul unui indice al optimismului. Cu putine exceptii, tinerii din statele central si est-europene sunt foarte increzatori in viitor", a spus membrul board-ului de directori de la Bank Austria, Ralph Müller, citat intr-un comunicat de presa publicat astazi pe pagina de internet a bancii.

Cu un indice de 68, tinerii polonezi sunt cei mai increzatori, urmati, la o mica distanta, cu cate 66 de puncte, de kazahi si romani, care cred, de asemenea, ca au perspective foarte bune.

In contrast, increderea este mult mai scazuta in Turcia, unde climatului politic instabil i se adauga alte cauze, precum inflatia, fluctuatiile mari de preturi sau dobanzile ridicate.

Romanii prefera angajatorii locali celor straini
Potrivit aceluiasi studiu, peste o treime dintre romani ar prefera sa lucreze intr-o companie locala, fata de doar 19% care ar alege sa fie angajatii unei firme straine in Romania.

Astfel, intrebati care ar fi solutia optima pentru cariera profesionala, in urmatorii ani, 34% dintre romanii intrebati ar prefera un angajator local.

La polul opus se situeaza polonezii, care sunt singurii din regiune care ar dori, in numar mai mare, un angajator strain (39%), in detrimentul unuia local (19%). Turcii agreeaza, in egala masura (cate 18%), un angajator strain si unul local, iar cei mai reticenti la ideea de a lucra pentru o companie straina sunt ucrainenii. Astfel, doar 9% dintre ei ar prefera un angajator strain, in timp ce 49% din ucrainenii intrebati spun ca s-ar vedea mai degarba lucrand pentru o firma locala.

Potrivit aceluiasi sondaj, 13% dintre romanii intrebati ar prefera sa ajunga sa lucreze in strainatate, fata de 15% dintre slovaci si maghiari si doar 4% dintre kazahi, respectiv 5% dintre austrieci.

Pe de alta parte, pe esantionul de tineri, cu varste de pana la 30 de ani, 20% dintre romani au raspuns ca ar vrea sa mearga sa munceasca peste granitele tarii. In privinta initiativelor antreprenoriale, romanii se situeaza, in regiune, la mijlocul clasamentului. Astfel, 17% dintre romanii intrebati ar dori sa isi conduca propria afacere, fata de 38% dintre turci si doar 6% dintre bosniaci, respectiv 8% dintre ucraineni.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 15.000 de persoane, din 15 tari - 14 din Europa Centrala si de Est si Austria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.