Social 21 Iulie 2008 03:53
Printre cei care calatoresc in Turcia sau Tunisia, fiecare al patrulea turist se prezinta la medic. In Portugalia, rata de imbolnaviri era de 12 la suta iar in Spania si Italia, de patru, respectiv cinci la suta.

In Turcia, doi din zece turisti trec prin neplacuta experienta a cautarii urgente a unei toalete. Concediile petrecute cat mai departe de tara sunt de cele mai multe ori extrem de placute si relaxante. Insa problemele legate de sanatate care pot aparea sunt ultimele la care se gandesc cei care si-au luat deja bilet pentru o destinatie exotica. Din nefericire insa, acestea exista si pot face dintr-o calatorie un adevarat cosmar.

Turistii determinati sa plece cat mai departe de tara isi calculeaza de obicei sumele diponibile, timpul si posibilele rute. Insa, cei mai multi viitori turisti omit sa ia in calcul ca exista si riscul contactarii unei boli specifice tarii respective.

Aproximativ 80 de milioane de oameni parasesc anual, pentru cateva saptamani, tarile lor si se indreapta catre destinatii de vacanta mai mult sau mai putin exotice, cu standarde de igiena relativ scazute. Fiecare a patra din aceste persoane prezinta la un moment dat, pe parcursul concediului sau in tara respectiva, simptome de boala sau stare de rau, desi doar aproximativ o jumatate din ei cer sfatul medicului inainte de a purcede la drum. Un exemplu dat de ziarul nemtesc "Frankfurter Rundschau", in editia sa on-line, este acela al mai multor zeci de tineri care s-au prezentat la medic cu modificari cutanate, insotite de prurit (mancarime). Toti acestia petrecusera cateva saptamani in Cuba iar rezultatul examenului medical a fost cat se poate de clar: scabie (raie).

Tinerii au recunoscut ulterior ca au avut pe insula partide de sex cu localnicele. Conform ziarului "Frankfurter Rundschau", printre cei care calatoresc in Turcia sau Tunisia, fiecare al patrulea se prezinta la medic. In Portugalia, rata de imbolnaviri era de 12 la suta, iar in Spania si Italia, de patru respectiv cinci la suta. Riscul unei imbolnaviri de diaree la destinatia de vacanta depinde foarte mult de regiune si mai putin de tipul de calatorie. In cazul unui concediu de doua saptamani in Kenia sau India, 60 la suta dintre turisti se aleg cu o infectie a tractului digestiv (stomac sau intestin).

Chiar si in cazul calatoriilor in Africa de Nord sau Turcia, doi din zece turisti trec prin neplacuta experienta a gasirii urgente a unei toalete. In Europa de Sud, riscul contractarii unei gastroenterite (infectie gastrointestinala) de calatorie este de zece la suta. Responsabili pentru bolile contractate in timpul calatoriei sunt si insectele, care transporta peste 30 de tipuri de agenti patogeni. Pe primul loc se afla parazitii, agentii cauzatori de malarie, urmati fiind de virusi. Astfel ca expertii recomanda o analiza atenta asupra locatiei alese si chiar vaccinarea impotriva bolilor ce se pot contracta in zona respectiva.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.