Exorcizarea incercata de preotul Corogeanu n-a fost recunoscuta de Biserica Ortodoxa Romana
20 Iul 2008 Exorcizarea incercata de preotul Corogeanu n-a fost recunoscuta de Biserica Ortodoxa Romana.

Exorcizarea incercata de preotul Corogeanu n-a fost recunoscuta de Biserica Ortodoxa Romana
Exorcizarea incercata de preotul Corogeanu n-a fost recunoscuta de Biserica Ortodoxa Romana
Inalta Curte de Casatie si Justitie a facut publica, vineri, motivarea deciziei prin care a mentinut pedepsele de 14 ani cu inchisoarea pentru preotul Daniel Corogeanu, opt ani de inchisoare pentru Nicoleta Arcalianu si de cate cinci ani de detentie pentru celelalte trei maicute. Cei cinci au fost acuzati de lipsire de libertate in mod ilegal ce a avut ca urmare moartea Irinei Cornici si de coautorat la aceasta infractiune.

Expertizele medicale au avut un rol crucial in desfasurarea acestui proces, de rezultatele acestora depinzand pedeapsa maxima ce le putea fi aplicata inculpatilor. In functie de aceste rapoarte se putea face schimbarea incadrarii juridice de la lipsire de libertate urmata de moartea victimei, pedepsita cu pana la 25 de ani de inchisoare, la lipsire de libertate in mod ilegal, caz in care pedeapsa aplicata putea ajunge pana la maximum 10 ani.

In motivarea deciziei, instanta suprema recunoaste insa ca expertizele medico-legale care au stat la baza condamnarii celor cinci sunt contradictorii. Astfel, completul de trei judecatori al ICCJ retine faptul ca „specialisti din IML Iasi“ au avut urmatoarele concluzii ale expertizei: „1 moartea victimei a fost violenta. 2 ea a fost cauzata de socul hipovolemic cu insuficienta acuta pluriorganica consecutiv deshidratarii si agravata in evolutie cu starea de agitatie psihomotorie si bronhopneumonie hipostatica. (...) 4 intre imobilizare si deces exista o legatura de cauzalitate directa conditionata de instalarea bronhopneumoniei incipiente. 5 masurile de resuscitare si de perfuzare efectuate de catre medicul de pe ambulanta au fost caduce, intrucat acesta a mentionat ca a gasit o persoana decedata care avea instalata rigiditatea cadaverica si lividitatile de decubit. 6 victima nu a avut antecedente care sa duca la deces. 7 tratamentul aplicat in sectia de psihiatrie in perioada spitalizarii (...) nu duce la deces“.