Social 21 Iulie 2008 15:31
O nava sub pavilion Antigua care avea ca destinatie Romania, sechestrata, la sfarsitul lunii mai, de pirati somalezi, a ancorat, sambata, in portul Constanta, potrivit NewsIn

Liderul Federatiei Internationale a Transportatorilor din Romania (ITF), Adrian Mihalcioiu, a declarat ca nava Amiya Scan, cu un echipaj format din cetateni rusi si filipinezi, a fost tinuta sub sechestru timp de o luna si patru zile, de catre pirati de pe Coasta Somaliei. Nava a fost eliberata de catre pirati luna trecuta, dupa cum a anuntat armatorul olandez Reider Shipping.

"Au fost mutati in mai multe locuri pe timpul sechestrului. Piratii s-au apropiat cu o nava comerciala ca sa nu trezeasca suspiciuni. Apoi au venit cu doua salupe rapide, iar cei de la bord au tras focuri cu armele mitraliera inspre nava", a afirmat Mihalcioiu.

El mai spus ca, in timpul sechestrului, marinarii ar fi fost tinuti mai mult flamanzi, primind uneori doar o cana de apa pe zi si ca erau tinuti sub amenintarea armelor. Mai mult, sustine Mihalcioiu, piratii somalezi au sustras toate obiectele de valoare ale echipajului, dar si echipamente de la bordul navei. Dupa mai bine de o luna de negocieri pentru rascumparare purtate de autoritatile din zona, piratii somalezi au permis navei sa plece.

Echipajul a fost schimbat in Emiratele Arabe. Liderul ITF Romania a mai spus ca, sambata, dupa acostarea vasului in portul Constanta, a mers intr-o inspectie la bordul navei, unde a vorbit cu colegii navigatorilor sechestrati. Reprezentantul ITF a amintit ca in anii trecuti si marinari romani au fost victime ale unor astfel de atacuri si a spus ca ar vrea ca toti marinarii sa fie avertizati sa ocoleasca zona de pericol de pe Coasta Somaliei.

Nava urmeaza sa paraseasca Constanta in cursul zilei de duminica.

Cargou sechestrat la sfarsitul lunii mai in Golful Aden, in timp ce se indrepta spre Constanta, transporta o platforma petroliera demontata. El a fost atacat de pirati in apele internationale ale Golfului Aden dupa ce parasise portul kenyan Mombasa in 19 mai, indreptandu-se spre Constanta. Potrivit Biroului Maritim International, peste 25 de vase au fost atacate anul trecut de pirati in largul Somaliei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.