Social 21 Iulie 2008 15:16
Informatiile furnizate de catre Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a MIRA au dus la anihilarea a doua retele de criminalitate informatica, zece persoane fiind arestate, se arata intr-un comunicat al ministerului

In urma mandatelor emise de instantele judecatoresti, 10 persoane au fost arestate, cercetarile fiind continuate sub coordonarea procurorilor DIICOT, sustine Ministerul Internelor si Reformei Admnistrative.

In urma investigatiilor efectuate de Directia Generala de Informatii si Protectie Interna – Serviciul de Informatii si Protectie Interna Bacau si a actiunii de prindere in flagrant realizata sub coordonarea procurorilor DIICOT, Tribunalul Bacau a emis, sambata, mandate de arestare preventiva pe numele a sase persoane.

Cei sase, cu domiciliul pe raza municipiului Bacau, sunt cercetati pentru savarsirea unor infractiuni de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat, detinere de echipamente in vederea falsificarii de mijloace de plata electronica si efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos.

In perioada 2007-2008, precizeaza MIRA, membrii grupului infractional s-au deplasat in mai multe state ale Uniunii Europene, unde, prin skimming, au obtinut un volum important de date de identificare de pe cardurile cetatenilor straini pe care le-au folosit ulterior, atat in tara cat si in strainatate, pentru extrageri de numerar ori pentru efectuare de plati ale unor bunuri pe care le-au achizitionat.

Cu ocazia perchezitiilor efectuate la domiciliile acestora, au fost gasite componente si dipozitive de skimming, instrumente de plata electronica, respectiv carduri falsificate, laptop-uri, unitati centrale si stick-uri ce contineau date utilizate in comiterea infractiunilor, precum si aparatura electronica– LCD-uri, plasme, achizitionate prin plata cu instrumente falsificate.

In acest caz, alte trei persoane din Bacau sunt cercetate in stare de libertate pentru comiterea aceluiasi gen de infractiuni.

De asemenea, la sfarsitul saptamanii trecute, patru persoane suspectate de fraude informatice au fost arestate preventiv in baza unor mandate date de Tribunalul Ialomita, sustine comunicatul MIRA.

Potrivit acestuia, in baza unor informatii obtinute de catre Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a MIRA, echipe mixte de politisti, sub coordonarea directa a unui procuror din cadrul DIICOT, au descins la domiciliile mai multor suspecti de fraude informatice de pe raza localitatilor Bucuresti, Slobozia, Fetesti si Amara.

In urma acestor actiuni, cele patru persoane au fost retinute si prezentate instantei competente cu propunerea de arestare preventiva.

In martie 2008, ofiteri ai DGIPI au obtinut informatii despre o importanta retea de crima organizata specializata in furt de si din carduri si conturi bancare apartinand unor cetateni straini. Sumele obtinute in acest mod erau, ulterior, folosite la achizitionarea de tichete de avion de la operatori aerieni europeni low-cost.

De asemenea, membrii grupului erau specializati in activitati ilicite de fals informatic si frauda bancara prin postarea unor anunturi false de vanzare a unor bunuri (care, in realitate, nu existau) pe site-uri de licitatii electronice, la preturi derizorii, astfel incat potentialii cumparatori sa fie in numar cat mai mare. Desi primeau un avans pentru bunul respectiv, acesta nu era remis cumparatorului.

Pornind de la aceste informatii si monitorizand, timp de patru luni aceasta filiera, ofiterii DGIPI au stabilit ca gruparea este una transfrontaliera, in care membrii sai au grade de implicare bine definite, specializati in trafic de fiinte umane si de droguri, proxenetism infractiuni cu violenta, criminalitate informatica si fals de moneda.

In comunicatul MIRA se mai arata ca, dupa probarea activitatii infractionale, au fost efectuate 13 descinderi, la care au participat, in colaborare cu DGIPI, aproximativ 40 de politisti de la structurile de combatere a crimei organizate, sub coordonarea procurorului DIICOT – Biroul Teritorial Ialomita.

In locuintele invinuitilor, au fost identificate si ridicate in vederea cercetarilor o serie de obiecte si inscrisuri care serveau la comiterea de infractiuni, printre care - laptop-uri, hard-disck-uri, doua pistoale cu gaze, o grenada ofensiva, chitante, facturi.

Cercetarile sunt continuate pentru stabilirea intregii activitati infractionale a grupului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.