La Universitatea "Politehnica" din Bucuresti, anul acesta, majoritatea facultatilor organizeaza admiterea prin concurs de dosare. "Din acest motiv, este irelevant cati candidati sunt pe loc. La dosare s-au inscris mai multi, la examen - mai putini, dar mai bine pregatiti. Ramane sa vedem cu ce medii se intra dupa examene si, in functie de asta, vom vedea care sunt facultatile unde concurenta a fost cea mai mare. Daca ar fi sa fac o supozitie, Facultatea de Automatica va fi, si anul acesta, cea mai cautata", a precizat, pentru NewsIn, rectorul Politehnicii, Ecaterina Andronescu.

Potrivit cifrelor la inscriere, concurenta la Politehnica bucuresteana este de aproximativ doi pe loc, in conditiile in care 8.500 de candidati lupta pe 4.743 de locuri.

Si la Universitatea Bucuresti cele mai multe inscrieri au fost la facultatile unde se organizeaza doar concurs de dosare. Spre exemplu, la Facultatea de Litere, concurenta este de aproape sapte candidati pe loc.

La facultatile din Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti, candidatii se vor lupta pe 5.343 de locuri, mai putine decat in 2007, cand au fost aproape 6.000 de locuri. "Cea mai mare concurenta ramane la facultatile traditionale - Finante si Marketing, Relatii internationale cu predare in limba straina si Administratie publica in limba straina. Cei mai multi elevi aleg aceste facultati fie pentru ca, daca aleg Finantele, cred ca vor lucra in banci, unde sunt cele mai bune conditii de salarizare la momentul actual, fie pentru ca, daca aleg Marketing, cred ca se pot angaja oriunde, in timp ce la facultatile cu predare in limba straina candidatii considera ca au o deschidere europeana. Pentru alte facultati, Contabilitate, Cibernetica, vin elevi care sunt interesati numai de specializarile respective", spune rectorul ASE Bucuresti, Ion Gheorghe Rosca.

Potrivit rectorului ASE, concurenta este ceva mai scazuta anul acesta, cand se inregistreaza aproape 7.000 de candidati, fata de cei peste 8.000 din 2007.

Examenele de admitere la majoritatea facultatilor de stat vor incepe saptamana viitoare.