Peste 370 de tineri din 15 licee din tara au luat anul acesta bacalaureatul bilingv francofon. Ei sunt prima generatie care primeste aceleasi drepturi ca si elevii francezi de a intra la o facultate din Franta, fara sa mai sustina testul de limba. Zece elevi ai Scolii Centrale din Bucuresti care au obtinut medii foarte bune la acest bacalaureat au primit, ieri, din partea ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, si din partea ambasadorului Frantei, Henri Paul, diplome de bacalaureat bilingv francofon.

„Este un moment foarte important al colaborarii dintre Romania si Franta, o premiera. Aceasta diploma de bacalaureat bilingv le da dreptul copiilor sa studieze in orice facultate din Franta“, a declarat ministrul Adomnitei.
Publicitate

Practic, elevii sustin, in plus fata de probele bacalaureatului normal, inca trei: un proiect in clasa a XI-a si alte doua examinari in limba franceza in clasa a XII-a.

Unul dintre absolventii bacalaureatului francofon, Ioana Pupazan, a spus ca isi doreste sa urmeze Facultatea de Arhitectura din Bucuresti, dar ca vrea totodata sa studieze arhitectura un an sau doi in Franta. Si Eduard Liciu, alt absolvent de Bac bilingv, se desparte de profilul lingvist si merge la medicina.