Social 18 Iulie 2008 19:03
Ministrul italian de interne Roberto Maroni a propus sa le fie acordata cetatenia italiana minorilor fara parinti din taberele de romi, relateaza NewsIn, citand editia electronica a cotidianul La Repubblica

"Interventia pentru identificarea adultilor si minorilor care traiesc in tabere de nomazi vizeaza in primul rand sa ii protejeze pe cei care traiesc in situatii mizere, sa ii protejeze pe minori, sa ii scoata din ilegalitatea, din umbra. Sa le ofere un viitor - cu siguranta in Italia, pentru ca aproape toti s-au nascut in Italia, chiar daca nu sunt cetateni italieni (...) Cred ca institutiile si Guvernul italian trebuie sa le ofere un viitor si poate, cetatenia", mai ales celor ai caror parinti nu pot fi identificati, a declarat ministrul de interne Roberto Maroni.

Ministrul s-a intalnit miercuri cu reprezentantii UNICEF Italia, pentru a a discuta despre impactul pachetului de siguranta asupra copiilor si adolescentilor straini din Peninsula.

"(Acordarea cetateniei - n.red.) este o idee pentru a transmite un semn secret ca ii consideram pe acesti minori fii ai acestui pamant, chiar daca nu au parinti", a adaugat ministrul.

Maroni a clarificat ca, in contextul recensamintelor din taberele de romi, autoritatile se intreaba unde sa-i trimita si cui sa ii incredinteze pe minorii fara parinti. "Cred ca un mod pentru a garanta ca le vor fi respectate drepturile este sa le acordam cetatenia, facand o exceptie de la principiul 'prin legatura de sange', potrivit caruia copilul dobandeste cetatenia parintilor indiferent de locul nasterii", a conchis Maroni.

UNICEF si ONG-urile care militeaza pentru drepturile copilului si-au exprimat miercuri "profunda ingrijorare" in urma masurilor adoptate recent de Guvernul italian pentru combaterea infractionalitatii si imigratiei ilegale si a deciziei de a face recensaminte in taberele de romi.

ONG-urile critica in special masurile luate pentru a combate imigratia ilegala, printre care introducerea acesteia in Codul Penal, ca infractiune pasibila de o pedeapsa de pana la patru ani de detentie, masuri pentru facilitarea expulzarilor si considerarea statutului de imigrant ilegal ca circumstanta agravanta. Organizatiile cer, in primul rand, ca minorii sa fie exclusi explicit din sfera de aplicare a acestor prevederi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.