Executivul Uniunii Europene va adopta trei rapoarte in 23 iulie pe tema problemelor puse de justitia, criminalitatea si coruptia din Romania si Bulgaria si a modului in care ambele state de la Marea Neagra gestioneaza fondurile UE, informeaza NewsIn.

Proiectele acestor rapoarte sunt tinute secrete chiar si fata de guvernele de la Sofia si Bucuresti, sustine Reuters, care citeaza sub acoperirea anonimatului "o sursa europeana familiarizata cu ceea ce contin dosarele".

Comisia vede un progres real in Romania, in pofida obstacolelor politice, a declarat pentru Reuters sursa citata.

In timp ce, in cazul Bulgarei, Comisia este decisa sa ceara inapoi circa 500 de milioane de euro din fondurile de preaderare - deja blocate din cauza investigatiilor UE pentru frauda - deocamdata este foarte putin probabil ca Bruxelles-ul sa solicite si Bucurestiului returnarea unor plati, arata Reuters.

Printre pasii pozitivi facuti de Romania in ultimele sase luni se numara numirea unui nou ministru al justitiei, crearea si punerea in functiune a agentiei nationale anticoruptie si suspendarea unei ordonante care ar fi blocat urmaririle penale.

"Ceea ce lipsesc sunt procesele si condamnarile"
, a declarat sursa europeana, care a adaugat ca partidele parlamentare continua sa blocheze progresul in ceea ce priveste aducerea in fata justitiei a "pestilor mari".

In martie, Curtea Constitutionala a decis ca procurorii au nevoie de aprobare parlamentara pentru a ancheta fosti si actuali ministri care sunt membri ai Parlamentului. Aceasta decizie a inghetat efectiv investigatiile privind acuzatiile de coruptie la nivel inalt, pentru ca cererile procurorilor se impotmolesc acum in proceduri parlamentare. In iunie, continua Reuters, o comisie parlamentara a recomandat respingerea cererii de urmarire penala pentru dare de mita care il privea pe fostul premier Adrian Nastase. Parlamentul nu a reusit sa ia o decizie, pentru ca au votat prea putini deputati, ceea ce a dus la inca o amanare.

In afara de Nastase - care a fost pus sub acuzare in 2006, dar dosarul impotriva lui s-a intors la procurori - anchetatorii vor sa cerceteze cativa fosti membri ai guvernului si pe actualul ministru al muncii Paul Pacuraru.

Diplomati europeni aflati la post la Bucuresti spun ca obstructionarea parlamentara a cazurilor de coruptie s-ar putea explica partial prin indelungata lupta pentru putere dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu si partidele lor, mai noteaza Reuters.

Sursa europeana a mai declarat pentru Reuters ca, intrucat este considerata o masura contraproductiva, Bruxelles-ul nu va activa clauza de salvgardare prevazuta in Tratatul de aderare in virtutea careia statele membre UE isi pot limita cooperarea judiciara cu Romania si pot sa nu-i recunoasca hotararile judecatoresti.

In decembrie anul trecut Romania a scapat de reducerea semnificativa a subventiilor europene pentru agricultura, dupa ce Comisia a decis in cele din urma ca Bucurestiul a reusit sa-si aduca sistemul pentru platile agricole la standarde UE. Romania ar urma sa primeasca circa 29 de miliarde de euro pentru subventiile agricole si ajutorul regional de dezvoltare in perioada bugetara 2007-2013, daca Bruxelles-ul va fi multumit de modalitatea in care sunt distribuite aceste fonduri.