Social 17 Iulie 2008 23:52
Militarii Batalionului 300 Infanterie Mecanizata "Sfantul Andrei" din Galati se vor intoarce acasa, pana la sfarsitul lunii iulie, dupa o misiune de jumatate de an in teatrul de operatiuni din Afganistan, relateaza NewsIn
Purtatorul de cuvant al Batalionului 300 "Sfantul Andrei" din Galati, maiorul Corneliu Pavel, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, ca militarii care au plecat in Afganistan in iarna vor reveni in tara pana la sfarsitul lunii iulie in mai multe serii, asa cum au plecat. Unitatea va organiza un ceremonial de repatriere in ziua de 7 august.

De altfel, batalionul galatean a predat, miercuri, misiunile Batalionului 30 Vanatori de Munte "Dragoslavele" din Campulung Muscel. Ceremonia s-a desfasurat in baza Lagman din Qalat. Cu aceasta ocazie, s-a realizat si trecerea vanatorilor de munte sub controlul operational al Comandamentului Regional de Sud (RC South) al ISAF, a informat Ministerul Apararii, printr-un comunicat de presa.

Un lot de 480 de militari ai Batalionului 300 "Sfantul Andrei" din Galati a plecat in Afganistan in mai multe serii, in perioada decembrie 2007-ianuarie 2008. Galatenii au preluat atunci misiunile de la Batalionul 33 Vanatori de Munte din Curtea de Arges.

In timpul misiunii curente, militarii galateni au pierdut doi camarazi, pe sublocotenentii post-mortem Ionut Cosmin Sandu, in varsta de 29 de ani, si Claudiu Marius Covrig, care urma sa implineasca 30 de ani in septembrie. Primul a decedat pe 20 martie, cand autovehicul Humvee in care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, in provincia Zabul. Cel de-al doilea a murit pe 13 iunie, cand transportorul blindat in care se afla a fost atacat de forte insurgente cu armament usor si aruncatoare de grenade, pe 13 iunie, pe Autostrada A1 Qalat-Kabul, la aproximativ 50 de kilometri de Qalat. Ambele tragedii s-au petrecut in timpul unor misiuni de patrulare.

Misiunea curenta este a doua pe care Batalonul 300 "Sfantul Andrei" o desfasoara in Afganistan, dupa cea din perioada ianuarie-iulie 2005, in provincia Kandahar. Atunci, militarii galateni au mai pierdut un camarad, pe sublocotenentul post-mortem Narcis Sonei, in varsta de 26 de ani. Sonei a decedat pe 24 aprilie 2005, dupa ce TAB-ul in care se afla a fost aruncat in aer.

In total, sapte soldati romani si-au pierdut viata in Afganistan incepand din 2005, de cand Romania participa la misiunea internationala din aceasta tara. Alti 24 de militari romani au fost raniti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.