Social 16 Iulie 2008 02:35
Tribunalul Bucuresti motiveaza decizia de achitare a lui Corneliu Iacobov in dosarul RAFO prin faptul ca nu exista probe care sa demonstreze ca ar fi savarsit fapte penale, insa nu este exclusa raspunderea civila, contractuala sau delictuala, conform judecatorilor.

Totodata, au fost achitati, pe aceleasi motive, si ceilalti administratori ai societatii Rafo.

"Inculpatii nu au comis acte de incalcare a legii, care sunt incriminate ca infractiuni. Se poate aprecia ca incheierea celor trei contracte comerciale au reprezentant decizii manageriale, guvernate de legea cererii si a ofertei, luate in contextul situatiei economico-financiare a societatilor implicate", arata magistratii in motivarea deciziei din 12 mai.

In concluzie, Tribunalul a dispus achitarea pe motiv ca faptele nu sunt prevazute de legea penala, dar n-au exclus existenta unui "alt tip de raspundere juridica (raspunderea civila, contractuala sau delictuala, materiala) in conditii determinate, care nu intra, insa, "in competenta instantei penale".
Instanta a mai hotarat ca prejudiciul din dosar sa nu fie imputat inculpatilor.

In acest dosar, au fost trimisi in judecata fostii administratori ai Rafo, Corneliu Iacobov si Teoader Gaureanu, precum si fostii directori Marin Marin si Liliana Luchian, fiind acuzati de spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata.

Tribunalul Bucuresti a constatat, insa, ca "prin probele administrate in cauza, nu a fost dovedita existenta unor acte materiale de executare, care sa se circumscrie laturii obiective ce caracterizeaza infractiunea de asociere in vederea savarsirii de infractiuni".

Si in privinta infractiunii de spalare de bani, magistratii Tribunalului Bucuresti au constatat "lipsa de temeinicie a acuzatiilor aduse de Parchet, care nu a reusit sa demonsteze cu mijloacele de probe stranse in dosarul cauzei ca fapta exista si ca a fost savarsita cu vinovatie de inculpati".

Magistratii acuza Parchetul ca si-a bazat acuzatiile pe declaratiile martorilor. "Sprjinindu-si, in mare parte, acuzatiile impotriva lui Corneliu Iacobov pe «perceptiile» unor martori, procurorii scapa din vedere faptul ca o persoana poate fi trasa la raspundere penala numai pentru actiunile/inactiunile sale, in masura in care acestea infrang vreo dispozitie legala si pentru felul in care este perceputa persoana sau activitatea sa de catre alte persoane", se mai arata in motivarea deciziei de achitare.

Instanta a mai retinut, cu privire la Corneliu Iacobov, ca "nu a semnat nici un act decizional, nu a luat si nu a dispus nicio masura concreta cu privire la administrarea sau la activitatea comerciala desfasurata de SC Rafo SA, nu a dat nicio dispozitie personalului acestei societati care sa justifice aprecierea ca acesta a actionat in calitate de administrator de fapt".

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat ca va face apel la decizia din 12 mai a Tribunalului Bucuresti de achitare a lui Corneliu Iacobov, in dosarul Rafo Onesti.

Pe 4 noiembrie 2005, omul de afaceri Corneliu Iacobov a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind acuzat de spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata. Alaturi de Iacobov au mai fost deferiti justitiei si Toader Gaureanu, Marin Marin si Liliana Luchian, pentru aceleasi capete de acuzare ca si primul inculpat. Prejudiciul retinut in sarcina acestora a fost de aproape 243 miliarde de lei.

Potrivit rechizitoriului, Corneliu Iacobov a negociat si stabilit instrainarea, in mod ilegal, a unor active din patrimoniul Rafo SA Onesti, preturile fiind vadit mai mici decat valoarea lor reala. Ceilalti inculpati sunt acuzati si-ar fi indeplinit, cu buna stiinta, in mod defectuos atributiile de serviciu. Procurorii sustin ca Gaureanu, Marin si Luchian au fost intr-o permanenta intelegere in legatura cu modul de realizare a unor contracte economice care au condus la prejudiciul amintit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.