Potrivit unui studiu privind imigrantii din Italia, prezentat recent de ministerul italian de Interne, dintre cei aproape un milion de romani care traiesc in Peninsula, doar 196.000 lucreaza cu forme legale.

Astfel, 47,4 la suta dintre romani din Italia sunt angajati in industrie. Aproximativ un sfert dintre acestia lucreaza in domeniul constructiilor, marea majoritate fiind barbati. Ei ocupa, de obicei, posturi de zidari, soferi de camion, magazineri, soferi, tamplari, dulgheri sau muncitori necalificati. Femeile lucreaza in special ca menajere, ospatarite si in salubrizare.

In Spania, lucreaza cu forme legale circa 700.000-800.000 de romani, potrivit autoritatilor de la Madrid. Romanii primesc cele mai mari salarii pentru munca in transporturi, constructii si industrie, unde se castiga intre 870 si 1.600 de euro. Alberto Navarro, ministrul spaniol pentru Europa, a declarat, in februarie, pentru NewsIn, ca moratoriul privind accesul romanilor pe piata locala a muncii va fi ridicat la sfarsitul anului 2008, Spania aratandu-se multumita de fenomenul migratiei, care aduce prosperitate economiei iberice.