In perioada 1–30 iunie 2008, inspectorii din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene au intreprins controale in locatiile de interes turistic din judetele Brasov si Constanta, cu scopul de a elimina din consumul uman produsele alimentare care pot pune in pericol sanatatea publica.

Astfel, inspectorii sanitari veterinari au efectuat un numar de 2031 controale in unitati care comercializeaza produse alimentare: restaurante, fast-fooduri, cantine, pensiuni turistice, tabere scolare, piete si patiserii.

Principalele deficiente constatate au fost receptionarea materiilor prime fara certificat de conformitate, lotizarea necorespunzatoare a materiei prime si a produsului finit, lipsa apei potabile in spatiile destinate prepararii alimentelor, depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare, intretinerea necorespunzatoare a spatiilor de prelucrare, depozitare si valorificare, spatii frigorifice insuficiente sau care nu asigurau temperaturile adecvate, personal fara echipament de protectie, ventilatie si iluminat deficitar, precum si absenta graficelor de monitorizare a temperaturilor in spatiile de productie, prelucrare, depozitare si valorificare a produselor alimentare, absenta programului de autocontrol pentru verificarea eficientei dezinfectiilor efectuate, functionarea fara detinerea documentelor de inregistrare sanitara veterinara.

Citeste si:

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 82 de sanctiuni contraventionale in valoare totala 159.000 lei si au fost confiscate 13.601 kg de produse alimentare neconforme, in valoare totala 119.859 lei.

Controale asemanatoare vor fi desfasurate de catre inspectorii sanitari veterinari pana la inchiderea sezonului estival.