"Vom participa la recensamantul din tabere, care va incepe rapid", a spus un responsabil al Crucii Rosii, refuzand sa dea detalii.

Potrivit agentiei ANSA, circa 100 de angajati ai Crucii Rosii se vor duce cu politistii si carabinierii in taberele ilegale, pentru a stringe date privitoare la starea civila, la sanatate si pentru a fotografia rezidentii. Aceste date vor fi stranse de Crucea Rosie intr-o baza informatica, ce va putea fi consultata cu aprobarea magistraturii, potrivit sursei.

Spre deosebire de ce s-a intamplat la Napoli, autoritatile nu vor preleva la Roma amprentele digitale ale persoanelor care traiesc in taberele de nomazi, asa cum promisese prefectul Romei, Carlo Mosca, si primarul de dreapta Gianni Alemanno. In paralel, primaria va efectua un "recensamant al copiilor romi in scoli, pentru a se evalua nivelul de scolarizare al acestora", potrivit ANSA.

Anuntarea de catre ministrul de interne Roberto Maroni a trimiterii fortelor de ordine in tabere pentru prelevarea de amprente digitale de la adulti si de la copii a provocat indignare in Italia si in Europa. Joi, eurodeputatii au cerut intr-o rezolutie oprirea acestui proces, pe care il considera "un act de discriminare directa" bazat pe rasa si originea etnica.

Comisia Europeana, ingrijorata de riscurile pe care le implica decizia italienilor, asteapta din partea Romei un "raport complet" pana la sfarsitul lunii, pentru a evalua legalitatea acestor masuri.

In Romania, Realitatea TV, Agentia de Monitorizare a Presei, Romani Criss si Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna" reactioneaza de asemenea la Campania de amprentare a romilor din Italia, cu un demers simbolic de amprentare voluntara a romanilor, aflat sub sloganul "Pune-ti amprenta!".

De asemenea, mai multe echipe mobile ale postului de stiri vor strange amprente in cele mai importante orase ale tarii. La final, Realitatea TV va depune dosarele cu amprentele stranse la Ministerul de Externe si va solicita ca acestea sa fie trimise catre guvernul italian.


"Prin acest demers incercam sa atragem atentia asupra acestui act de discriminare etnica si rasiala. Este inadmisibil sa tratezi niste oameni ca pe niste infractori, ignorand orice prezumtie de nevinovatie, doar sub pretextul protejarii ordinii publice", a declarat directorul executiv al Realitatea TV, Catalin Popa.