Astazi, ea numara 20 de persoane, ceea ce reprezinta 0,1a din cei 16.000 de locuitori ai orasului

In cea mai vestita statiune de pe Valea Prahovei, de mai bine de un secol traieste o comunitate de italieni. Acum, ea este formata din sase familii, mai exact din 20 de persoane. Cu alte cuvinte, italienii reprezinta 0,1% din populatia orasului Sinaia, cifrata la 16.000 de locuitori. Italienii de astazi sint urmasii constructorilor care au participat la ridicarea Castelului Peles si a unei parti din vechiul oras.

Povestea italienilor din Sinaia este mai putin cunoscuta fiindca dupa al doilea razboi mondial, cind puterea a fost preluata de comunisti, multi dintre ei au preferat sa plece in tara natala. Au mai ramas citiva, care sustin ca nu regreta faptul ca s-au nascut si au trait in Romania.

Adusi de Regele Carol I

Printre putinii italieni care mai traiesc la Sinaia se afla si Roman Vivarelli. Acesta ne-a povestit ca intreaga comunitate a aparut pe la sfirsitul secolului al XIX-lea. Atunci, un grup de mesteri constructori care locuiau intr-o asezare de pe linga Bologna au fost adusi de Regele Carol I de Hohenzollern pentru a munci la ridicarea Castelului Peles. "Toate amanuntele mi-au fost povestite de bunica mea, deoarece tatal ei a participat direct la lucrari, fiind seful carierei de la Piatra Arsa.

Toti italienii au ajuns aici pe la 1873, la cererea Regelui Carol I. Erau cunoscuti constructori si antreprenori; cei mai vestiti dintre ei au fost Morciani, Cimenti si Batoia. Mesterii veniti din Italia si-au facut case in spatele Castelului Peles, de la "vulparie" inspre cariera de piatra. Initial au fost doar opt familii. Ulterior, numarul lor a crescut. Italia trecea printr-o grava recesiune economica si multi veneau in Romania in cautarea unui loc de munca.
In plus, seriozitatea meseriasilor italieni i-a impresionat pe "beneficiarii" romani, care i-au primit cu bratele deschise pe nou-veniti. Bunica imi spunea ca, in citeva luni, comunitatea lor s-a marit spectaculos; italienii s-au stabilit de-a lungul Vaii Prahovei si au participat nu numai la construirea castelului, ci si a drumurilor, a jumatate din vechiul oras Sinaia, a fabricii de samota etc.

Italienii si-au lasat amprenta peste tot

La vremea aceea, italienii erau mari specialisti in prelucrarea pietrei; de asemenea, erau foarte apreciati in domeniul constructiilor. De aceea, ei au fost angajati in realizarea cladirilor importante.
"Bunica imi spunea ca in locul ales de Regele Carol I, terenul era mlastinos. Din acest motiv, toata fundatia Castelului Peles a fost facuta dupa o ampla si migaloasa operatiune de drenare.

Ca sa asigure caile de acces, stramosii mei au construit, din pasta de piatra, alei cu mijlocul ridicat si marginile lasate. Acestea erau dotate cu rigole, astfel incit si pe timp de ploaie ramineau curate. Cei mai batrini locuitori din Sinaia le-au prins", sustine Roman Vivarelli. Tot el ne-a spus ca italienii nu erau numai buni constructori, ci si mari pasionati de montanologie si sport. "Ei au fost membri fondatori ai Touring Clubului Roman, care mai tirziu s-a transformat in ONT Carpati. Le placea, de asemenea, sa schieze, sa se dea cu sania si erau mari iubitori de natura."

O comunitate exclusivista

Ca sa pastreze identitatea comunitatii, italienii care traiau la Sinaia nu se casatoreau decit intre ei. "Strabunicul s-a insurat cu o italianca; ei au avut un copil, pe bunica mea. Aceasta, la rindul ei, s-a maritat cu un italian, emigrant venit in Romania dupa 1900. Ei au avut zece copii, intre care si tatal meu", a rezumat povestea familiei sale Roman Vivarelli.
Vivarelli ne-a mai spus ca, dupa ce comunistii au preluat puterea, italienii au inceput sa plece in tara natala. Exodul dinspre Romania spre Italia a avut loc in perioada 1952-1956.

In prezent, in cea mai cunoscuta statiune de pe Valea Prahovei mai traiesc doar douazeci de urmasi ai celor care, la sfirsitul secolului al XIX-lea, au construit atitea minunatii la Sinaia. Culmea este, spunea Roman Vivarelli, ca romanii sint acum apreciati in Italia tocmai pentru talentul lor in domeniul constructiilor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.