Social 15 Iulie 2008 04:39
Peste 100 de persoane l-au condus ieri pe ultimul drum pe adolescentul din Deva care s-a sinucis dupa ce a picat la examenul de bacalaureat

De sambata, de cand a fost depus la casa mortuara din centrul orasului si pana ieri, in fiecare minut, trupul sau a fost vegheat de cei 24 de colegi de clasa, care l-au privegheat cu randul, in grupuri mai mici.
Panfil Botezan, „Dody“ cum il alintau colegii de la Colegiul National „Decebal“ (una dintre cele mai prestigioase scoli din judet) si prietenii, avea doar 18 ani. A fost singurul din promotia lui care n-a promovat toate probele examenului de bacalaureat.

Demoralizat dupa contestatie
Dody a esuat doar la proba scrisa de chimie. La profilul clasei sale, cel de stiinte ale naturii, chimia a fost proba „la alegere“ in examenul de Bac. I s-a parut ca s-ar descurca mult mai bine la chimie decat la fizica, cealalta proba optionala.

Colegii povestesc ca Dody n-a avut deloc rabdare la acest examen. A predat lucrarea dupa 45 de minute si a iesit din sala. La afisarea rezultatelor, a fost demoralizat. Totusi, spun colegii sai, nu dadea semne de disperare. A mai iesit cu colegii de clasa la cate un suc. Cu fiecare ocazie, acestia incercau sa-i ridice moralul, sa-i spuna ca ratarea Bacului in iulie nu e un capat de tara pentru ca urma sesiunea din august, cand ar mai fi trebuit sa dea doar examenul la chimie. Parea in regula. Ulterior, a facut contestatie. In urma recorectarii lucrarii, nota de 3,4 pe care a primit-o initial s-a transformat in 2,75. Acest lucru se pare ca l-a daramat.

Vineri seara, tatal (Panfil) si fratele sau (Horia - 16 ani) l-au gasit spanzurat de un copac din gradina casei. O cordelina cu un nod pescaresc, invatat de la tatal sau in multele incursiuni facute la pescuit, i-a taiat definitiv rasuflarea. N-a mai apucat sa plece cu tatal sau in minivacanta de pescuit programata pentru weekend si nici sa se inscrie la Facultatea de Constructii la care avea de gand sa-si continue studiile.

Soc general
La funeraliile tanarului au participat, pe langa prieteni ai acestuia si apropiati ai familiei, si colegi de la alte clase ale Colegiului „Decebal“. Toti s-au declarat socati de cele intamplate.

Printre ei s-a aflat si fosta diriginta a tanarului, Cristina Baumann. „Suntem cu totii in stare de soc. Nu pot sa-mi dau seama ce s-a intamplat la proba de chimie. Probabil a avut o problema de concentrare, pentru ca la celelalte probe a obtinut note bune (9 la romana oral, 7,30 la romana scris, 10 la engleza si sport si 7,75 la matematica - n.r.). E mai mult decat dureros. Bacalaureatul este un examen extrem de important pentru mai toti absolventii de liceu. In ciuda incuraja rilor colegilor sai, e posibil ca Dody sa fi dezvoltat, totusi, un complex de inferioritate, accentuat si de faptul ca a fost singurul respins din intreaga promotie a liceului.“


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.