Nemultumiti de situatia incerta a locurilor de munca, circa 2.000 de salariati de la RAFO au protestat ieri in curtea rafinariei. Apoi s-au asezat pe calea ferata, oprind circulatia a doua garnituri de tren. Protestatarii au fost insa imprastiati cu ajutorul jandarmilor. Din lipsa materiei prime si a unui blocaj financiar de 500 miliarde lei, RAFO si-a oprit instalatiile de mai bine de o saptamina.

Situatia a aparut ca urmare a obligatiei impuse rafinariei din Onesti de a achita in avans TVA zilnic in valoare de 12 miliarde lei, ceea ce a dus la o criza de lichiditati.

Conducerea RAFO a discutat in ultimele zile cu reprezentantii Ministerului Finantelor eliberarea unui certificat de scutire a platii TVA in avans, ceea ce ar convinge si furnizorul de titei sa reporneasca alimentarea cu materie prima a rafinariei. Aminarile repetate de solutionare a situatiei au ridicat la maximum tensiunea in rindul angajatilor, care ieri au blocat calea ferata. Ei nu au mai putut fi opriti de liderul sindical si de conducerea rafinariei, care s-au aflat permanent in mijlocul protestatarilor. Salariatii se asteptau ca ieri pe ordinea de zi a guvernului sa figureze si discutarea situatiei lor. Cum nimeni nu le-a confirmat ca in sedinta executivului s-ar fi pus si problema RAFO, oamenii s-au revoltat si au strigat: "Jos guvernul!" si "Jos Basescu!".
Fara materie prima pe datorie.

Discutiile dintre reprezentatii Ministerului Finantelor si cei ai RAFO au ramas fara nici un rezultat. Asta dupa ce ambele parti s-au confruntat in acte contabile si au contestat cuantumul platilor efectuate de societatea onesteana. In timp ce reprezentantii RAFO spun ca nu mai au nici un ban de achitat la datoria curenta, cei ai Ministerului Finantelor sustin ca, dimpotriva, rafinaria are un debit de 79 miliarde lei. Un raspuns la toate problemele legate de datoriile curente si exonerarea de plata TVA era asteptat in cursul zilei de ieri. Sansele ca RAFO sa reporneasca intr-un interval scurt de timp se diminueaza simtitor, cu atit mai mult cu cit nici nu se pune problema ca furnizorii de titei sa livreze materie prima pe datorie. Un raspuns negativ ar putea face ca situatia in rindul salariatilor sa scape de sub control, iar actiunile lor sa se extinda, dupa cum a apreciat Ion Marian, liderul sindical.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.