Social 15 Iulie 2008 01:15
La numai doua luni dupa ce si-a facut analizele medicale complete, si a fost catalogata din punct de vedere medical "sanatoasa tun", o femeie a decedat din cauza unui cancer generalizat de pancreas, potrivit site-ului http://www.urbaniulian.ro/.

Acest caz socant demonstreaza ca programul guvernamental este un soi de frectie la picior de lemn, intrucat analizele gratuite pentru romani, dar platite cu bani grei de la buget, nu reflecta nici pe departe starea de sanatate a populatiei. Cazul la care ne referim a fost semnalat chiar de fiul femeii decedate, Octavian R., pe site-ul www.AsistentaPentruConsumatori.ro. Extrem de interesant este faptul ca fiul femeii a aflat, in urma discutiilor cu medicii oncologi, ca analizele ar fi trebuit sa indice anumite probleme la starea ei de sanatate. Numai ca, asa cum spuneam, analizele facute de femeie au declarat-o "sanatoasa tun".

"Sanatatea dumneavoastra este cea mai importanta!", spune ministrul sanatatii publice, Eugen Nicolaescu, prin intermediul scrisorilor care sunt trimise populatiei in cadrul Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate. Si in cazul de fata sanatatea acestei femei a fost importanta doar pentru ea si familia ei. A mers la medic, si-a facut analizele in cadrul Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei si a murit.

Octavian R. a fost socat de moartea mamei sale, la numai doua luni dupa ce aceasta aflase ca este sanatoasa tun. Prin urmare, a incercat sa afle cum s-a putut intampla asa ceva. "Am inceput la momentul respectiv sa ma informez despre aceasta cumplita boala. Am aflat ca, intr-adevar, cancerul de pancreas este cea mai parsiva forma de cancer si ca de regula nu da semnale de alarma, iar in momentul in care apar, este tarziu, ca are o evolutie galopanta in stadiul terminal", spune Octavian. Insa a mai aflat si ca sansele de prelungire a vietii apar doar in urma depistarii accidentale a cancerului. "Discutand cu diversi doctori, am inteles ca analizele efectuate ar fi trebuit sa indice anumite probleme in starea ei de sanatate. Bineinteles ca la acel moment nu se mai putea rezolva nimic, si ca sfarsitul era acelasi, dar totusi nu cumva acele analize au fost facute in dorul lelii?", se intreaba Octavian.

Doua femei diferite, analize identice

Din nenumaratele discutii pe care le-a avut pe aceasta tema, Octavian a mai aflat ca unii din Ministerul Sanatatii vorbesc despre un alt caz, in care o mama in varsta de 43 de ani si fiica acesteia, de 18 ani, nascute in aceeasi zi si luna, au avut parte de o surpriza imensa dupa ce au efectuat analizele gratuite: rezultatele au iesit absolut identice! "Procesele si aducerea in fata Justitiei a acestor cazuri de malpraxis medical nu sunt neaparat o forma de a exploata o situatie de durere si de a face niste bani pe seama ei, ci sunt mijlocul prin care noi, consumatorii, putem sa ne aparam si sa reactionam in fata acestor situatii. Este o sanctiune morala pe care o dam sistemului imperfect si, asa cum in presa vedem mereu ca medicii sunt scosi basma curata de catre Colegiul Medicilor, asa trebuie sa citim si despre faptul ca cei care au suferit din cauza sistemului medical au obtinut in Justitie daune de sute sau milioane de euro cu titlu de despagubire", spune avocatul Iulian Urban.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.