Si tacerea este un raspuns, dar nimeni nu reuseste sa-l decripteze. Celula de criza s-a intrunit, ieri, din nou

Ieri, in jurul orei 14.00, Celula de criza de la Cotroceni s-a reunit, din nou. Singurele informatii venite de la surse din Administratia Prezidentiala au fost ca partea romana asteapta, inca, raspuns de la rapitorii celor trei ziaristi romani si a insotitorului lor, referitor la solicitarea de eliberare neconditionata a lui Marie-Jeanne Ion, facuta miercuri seara. Potrivit acelorasi surse, inca exista contacte ale partii romane cu grupul care ii detine pe cei trei jurnalisti, chiar daca, imediat dupa aceasta cerere, aceleasi surse precizau ca, daca Marie Jeanne nu va fi eliberata, partea romana va intrerupe orice contact cu cei care ii tin ostatici pe cei patru. Dintre familiile jurnalistilor, doar cea a lui Sorin Miscoci s-a intors, ieri, acasa. Contactata telefonic, Elena Miscoci a refuzat orice comentariu si a spus ca, "in acest moment, nu ma mai intereseaza nimic..."

Marti seara, postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o caseta in care Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si Mohamad Munaf apareau cu catuse la maini, desculti si cu fetele congestionate de frica. In aceasta inregistrare, Sorin si Munaf purtau uniforma portocalie, hainele specifice celor ce urmeaza a fi executati, iar Ovidiu Ohanesian era ras pe cap. Toti implorau autoritatile si poporul roman sa faca ceva pentru a-i scoate din aceasta situatie disperata si sa indeplineasca cererea rapitorilor de retragere a trupelor romane din Irak. Imediat dupa ce televiziunile romane au preluat si difuzat caseta cu ostaticii, romanii au iesit pe strazi, in semn de solidaritate cu cei rapiti si au manifestat pentru aducerea acasa a militarilor dislocati in teatrele de operatii.

Mohamad Munaf - o posibila tinta

O noua ipoteza, de aceasta data pornita de la unul dintre specialistii in problemele lumii arabe, Ahmed Jaber, a venit cu elemente-surpriza. Potrivit lui Jaber, Muhamad Munaf, insotitorul celor trei ziaristi romani rapiti in Irak, ar fi putut fi vizat personal de insurgentii din zona. Specialistul sustine ca aceasta ipoteza se bazeaza, pe de o parte, pe faptul ca Munaf are cetatenie americana, iar pe de alta parte, pe ideea ca irakiano-americanul este proprietarul unei fabrici aflata in plina zona controlata de rebeli. Ahmed Jaber mai spune ca, in mod normal, in zona de unde au fost rapiti, situata intre hotelurile locuite de ziaristii straini, ambasada Germaniei si malul drept al Tigrului, nu ar fi trebuit sa fie mari probleme de securitate.

Apelurile de la rapitori

O alta informatie deosebit de importanta, dar fara a fi extrem de credibila, a fost aceea ca, potrivit postului Antena 1, in cursul zilei de miercuri, directorul postului Prima TV, Dan Dumitru, a afirmat ca a primit, in intervalul 10.00-15.00, cinci apeluri telefonice de la rapitori, in care acestia au reiterat mesajul la adresa autoritatilor romane, de a le respecta cererile. Totodata, surse din Prima TV au precizat ca, dupa expirarea termenului impus de rapitori, nu au mai primit nici o informatie despre soarta jurnalistilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.