Social 15 Iulie 2008 10:54
Un marinar de la bordul fregatei "Regele Ferdinand", care se afla in misiune la o aplicatie ce se desfasoara in NATO Bulgaria, a fost gasit mort, sambata, pe o plaja din Burgas, anunta Statul Major al Fortelor Navale Romane.

Potrivit unui comunicat remis presei duminica si semnat de lt.cdor. Mugurel Pascu, la apelul de seara din 12 iulie, pe fregata „Regele Ferdinand", acostata in portul bulgaresc Burgas, s-a constatat lipsa maistrului militar principal Valeiu Toma, care nu se intorsese din invoire. Membrii echipajului au incercat sa-l contacteze pe telefonul mobil, dar acesta nu a raspuns. In scurt timp, la bord au sosit reprezentanti ai politiei de frontiera bulgare care au anuntat ca au descoperit un cadavru pe plaja din Burgas si, potrivit documentele gasite asupra acestuia, era vorba despre militarul roman, arata NewsIn.

Medicul echipajului si un ofiter s-au deplasat la fata locului si au identificat trupul neinsufletit ca fiind al maistrului principal Valeriu Toma. Din primele cercetari ale politiei bulgare a reiesit ca militarul avea asupra lui banii si documentele personale.

Lt.cdor. Mugurel Pascu precizeaza ca, potrivit rezultatului necropsiei efectuate de specialistii bulgari, militarul a murit in urma unui stop cardiac.

Valeriu Toma avea 42 ani, era casatorit si avea o fetita de 16 ani. Conducerea Statului Major al Fortelor Navale a ordonat constituirea unei comisii pentru cercetarea acestui eveniment si a dispus masuri pentru repatrierea trupului neinsufletit.

Fregata "Regele Ferdinand" participa, pana pe 19 iulie, la exercitiul "Breeze/Certex 08", care are loc in portul Burgas, in apele teritoriale ale Bulgariei si in apele internationale din vestul Marii Negre si unde este testata, intr-o ultima etapa, de NATO.

Exercitiul se va desfasura sub egida Aliantei Nord-Atlantice, iar nava "Regele Ferdinand" va fi evaluata NATO nivel 2 de catre o echipa de specialisti din cadrul Centrului de Instruire, Simulare si Evaluare al Fortelor Navale Romane, in prezenta unor observatori si evaluatori din partea NATO.

Fregata „Regele Ferdinand" a fost evaluata si anul trecut de o comisie a NATO, referitor la interoperabilitatea cu celelalte nave din cadrul Aliantei Nord Atlantice. Evaluarea s-a facut pe parcursul a cinci zile, fregata aflandu-se atunci in timpul unui amplu exercitiu organizat de NATO, "Noble Midas 07", inaintea inceperii misiunii in cadrul operatiunii "Active Endeavour", desfasurat in Marea Mediterana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.