Social 14 Iulie 2008 04:59
In fiecare an, zeci de mii de romani pleaca la mare. Strang bani, isi cumpara costume noi de baie, fac rezervari la hotelurile de pe litoral, se sacrifica pentru un concediu reusit alaturi de familie si de prieteni. Din pacate, turistii nu stiu ca sanatatea lor e in pericol atunci cand iau decizia sa se scalde in mare.
Nu numai ca Marea Neagra este poluata industrial, dar niciun oras de pe malul romanesc nu are statie de epurare. Asa ca miile de turisti inoata printre reziduurile deversate de canalizarea din Constanta, Eforie sau Mamaia. In plus, hoteluri ca Rex, Steaua de Mare sau Riviera arunca apa murdara din piscine direct in mare.

Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului, a declarat pentru „Adevarul" ca „lucrarile de modernizare a statiilor de epurare sunt intarziate". De fapt, o baie in Marea Neagra reprezinta o loterie din punct de vedere al sanatatii, iar autoritatile ar trebui sa avertizeze turistii in ce ape se scalda.
Zeci de conducte care brazdeaza plajele litoralului deverseaza in mare mii de tone de ape menajere
Deversarile de reziduuri menajere din sistemele de canalizare ale localitatilor de coasta fac din Marea Neagra romaneasca o hazna in care ne scaldam.

In zilele toride de vara nu ai cum sa nu simti izul pestilential care pune stapanire pe multe dintre plajele litoralului romanesc. Tinzi sa crezi ca vine de la algele intrate in putrefactie, dar nu este intotdeauna asa. De multe ori, apa menajera deversata in Marea Neagra din sistemele de canalizare ale localitatilor de coasta este purtata de curenti catre plaje. Autoritatile cunosc situatia si o monitorizeaza, dar, pana la instalarea unor statii de epurare moderne si performante, nu se poate face mai nimic. La mica distanta de locul de deversare, nisipul de pe plaja este imbacsit de tonele de mizerie aduse de conducte

14 deversari autorizate

Potrivit Directiei Ape Dobrogea Litoral (DADL), exista 14 deversari autorizate in Marea Neagra. Din punctul de vedere al debitului, cele mai importante sunt deversarile de ape menajere din Constanta, Mangalia, Costinesti si Eforie. La Constanta si Eforie au fost deja demarcate lucrari pentru constructia unor statii de epurare, dar graficul nu a putut fi respectat, recunoaste directorul DADL, Gheorghe Babu.
Cauzele sunt, evident, balcanice. La Mangalia nu se stie, caci noul primar abia instalat in functie, Claudiu Tusac, este prea ocupat pentru a se interesa de astfel de probleme, iar consilierul sau, Razvan Teodorescu, este total depasit de intrebarile "tehnice" ale unor ziaristi.

Si hotelurile de lux deverseaza

Piscinele mai multor hoteluri de lux de pe litoral sunt golite tot direct in mare. Autoritatile sustin insa ca apa provenita din aceste piscine este considerata "conventional curata", fiind deja tratata. Atat secretarul de stat Varga, cat si directorul DADL, Gheorghe Babu, dau asigurari ca este imposibil ca aceste "ape conventional curate" sa fie amestecate, in procesul de deversare, cu cele menajere.

Mai mult, directorul Babu sustine ca specialistii ASP efectueaza constant analize ale apei din piscinele hotelurilor. Directorul ASP, dr. Enescu, il contrazice insa: "In noul Ordin s-au scos din normative verificarile apelor din piscine, deci nu le mai efectuam. Chiar si noi ne-am mirat de ce. Vedeti dumneavoastra, de multe ori situatia din teren difera de viziunea autoritatilor de la Bucuresti, care, uneori, nu pot sa prevada, atunci cand legifereaza, diverse ipostaze intalnite in practica!

Cat despre apa din piscine, aceasta este, in general, doar excesiv clorifiata, provocand usturimi ale ochilor, mai ales. Dar asta tot din dorinta proprietarilor care folosesc foarte mult clor tocmai cu intentia de a fi siguri ca apa este curata". La varsarea in mare, tevile sunt intr-un stadiu avansat de degradare, iar apele menajere se scurg pe o vale direct pe plaja

Focarul de la Eforie Sud

Deversarile din Eforie ingrijoreaza, admite directorul Autoritatii de Sanatate Publica Constanta (ASP), dr. Marius Enescu. Pana la finalizarea statiei de epurare, cele trei conducte amplasate intre Eforie Sud si Tuzla polueaza iremediabil zona.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.