Social 14 Iulie 2008 15:22
O turista a murit, duminica, dupa ce a cazut intr-o prapastie adanca de peste 70 de metri, in partea nordica a masivului Bucegi, in Valea Rea, transmite corespondentul NewsIn.

Contactat telefonic, dispecerul Echipei Salvamont Busteni, a declarat pentru NewsIn ca femeia se afla in drumetie cu sotul ei cand a alunecat intr-o rapa de peste 70 de metri adancime.

Acesta este al doilea incident produs in masivul Bucegi in ultimele 24 de ore. Sambata dupa-amiaza, doi turisti din Bucuresti care voiau sa ajunga la Varful Omu au cazut intr-o prapastie si au suferit rani multiple. Seful Echipei Salvamont Busteni, Gheorghe Haiduc, a declarat ca cei doi turisti, o fata si un baiat, au plecat pe Valea Bucsoiului, fiind echipati corespunzator.

"Traseul ales este insa extrem de dificil, i-a surprins intunericul si au alunecat pe o portiune cu zapada", a precizat pentru NewsIn Gheorghe Haiduc. Mai multe echipaje de salvamontisti au plecat in cautarea lor si i-au scos din prapastie. Turistii au suferit numeroase rani la cap, la maini si la picioare, iar barbatul are si un picior rupt. Ei au fost preluati de un elicopter SMURD pentru a fi dusi la spital.

Un alt incident a avut loc in Muntii Retezat, unde salvamontistii au intervenit pentru a salva o turista. O tanara din Constanta aflata pe unul din versantii masivului a suferit un atac de panica, urmat de o cadere de calciu, iar pentru salvarea ei a fost nevoie de interventia salvamontistilor din Uricani. Tanara de 19 ani se afla impreuna cu mai multi colegi in zona Scorota Seaca si, din cauza inaltimii, s-a speriat si a lesinat.

"Fata a facut un atac de panica, careia i-a urmat o cadere de calciu. Probabil a vazut la ce inaltime eram si s-a speriat. A lesinat, i-am acordat primul ajutor, dupa care m-am deplasat la sediul Salvamont Uricani cu un autoturism privat, am luat targa si pe colegii mei, am anuntat spitalul de la Lupeni si ne-am intors. Venirea si coborarea a fost rapida, iar tanara a fost transportata in siguranta la Spitalul municipal Lupeni, iar acum se afla in afara oricarui pericol”, a declarat salvamontistul Sorin Sandala, din cadrul Salvamont Uricani.

El a tinut sa atraga atentia turistilor ca ar trebui ca, in momentul in care acestia urca pe munte, sa ii anunte pe salvamontisti ce traseu vor sa urmeze, pentru a fi localizati la timp in cazul unor evenimente nefericite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.