Social 12 Iulie 2008 22:20
In cadrul unui experiment, voluntarul care trebuia sa ia o decizie care ar fi putut fi pedepsita a avut o activitate mai intensa a creierului

Oamenii de stiinta sustin ca au identificat partea din creier care proceseaza amenintarea unei pedepse pentru nerespectarea regulilor sociale. In studiul, care a fost publicat in revista „Neuron”, cercetatorii sustin ca descoperirile lor ar putea avea implicatii in intelegerea comportamentului psihopatilor.

Intr-o serie de experimente, investigatorii au folosit scanarile creierului pentru a monitoriza activitatea mintala a voluntarilor care se gandeau in momentul respectiv la cum pot raspunde unei provocari privind implicarea intr-o norma sociala, in acest caz, fiind vorba de principiul obiectivitatii.

Provocarea a fost configurata in doua moduri: una implicand sanctiuni pentru comportamentul care viola standardele acceptate de cinste, iar alta care nu prevedea „pedepse”.

Diferentele de reactie s-au observat prin rezonanta magnetica
In primul scenariu, cercetatorii au instruit persoana A sa decida cati bani de la un premiu comun ar trebui sa dea persoanei B. Primitorul a fost, apoi, informat despre cati de multi bani a castigat prima persoana pentru amandoi si i s-a dat optiunea de a cheltui intregul sau o parte din alt premiu in bani care ar fi redus castigurile primei persoane.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.