Social 12 Iulie 2008 16:47
Audiobook-ul 'Sfaturile unui diavol batran catre unul mai tanar', dupa cartea epistolara a scriitorului irlandez C.S Lewis, in lectura lui Mircea Diaconu, a fost lansat la Humanitas Multimedia, potrivit unui comunicat din partea editurii.
Audiobook-ul contine pe un dublu CD, cu o durata de aproape doua ore, 17 scrisori din cele 31 care alcatuiesc romanul epistolar "Sfaturile unui diavol batran catre unul mai tanar" ("The Screwtape Letters"), de C.S. Lewis. Cartea este o colectie de scrisori pe care un drac cu experienta i le trimite nepotului sau, la prima misiune a acestuia din urma pe pamant.

"Scrisorile sunt departe de a fi intunecate, crude sau bisericoase. Dimpotriva, sunt pline de umor. Unchiul Screwtape este, in invataturile lui pentru diavolasul Wormwood, mieros ca un drac, fatarnic-afectuos, dulce-amenintator si autoritar fara rezerve. Relatia cu nepotul apare insa doar in introduceri, corpul fiecarui capitol fiind lectii detaliate, precise si surprinzator de aplicabile de smintire a unui tanar crestin englez, din al Doilea Razboi Mondial. Fiecare scrisoare trateaza o tema, o poarta spre obtinerea sufletului pacientului, cum stiintific il numeste Wormwood, de la sex la dragoste, lacomie, rugaciune, razboi sau mandrie", se arata in prezentarea cartii semnata de prezentatorul Mihai Dobrovolschi.

"Umorul, presarat cu grija pentru profunzimea subiectului, vine din amenintarile 'pline de afectiune' in caz de esec, din ironia draceasca sau din terminologia birocratica a iadului. Dincolo de umor insa, lectiile pentru cariera demonica a lui Wormwood sunt adanci meditatii despre morala crestina si se transforma, paradoxal, in lectii de indepartare a Raului", mai noteaza Dobrovolschi.

Audiobook-ul este disponibil in librarii la pretul de 30 de lei.

Clive Staples Lewis (1898-1963) este unul dintre cei mai mari scriitori de origine irlandeza si cunoscut cadru didactic universitar. Dovedind o inteligenta remarcabila, obtine cea mai mare distinctie de absolvire acordata de Universitatea Oxford (triple First), devenind ulterior, in 1954, profesor de literatura medievala si renascentista la Universitatea Cambridge. Ateu pana la maturitate, C.S. Lewis isi descrie convertirea in "Surprised by Joy" (trad. rom. "Surprins de bucurie", Ed. Humanitas, 2008): "In 1919, pe la Rusalii, m-am dat batut si am admis ca Dumnezeu este Dumnezeu... eram, poate, cel mai descurajat si mai nehotarat convertit din toata Anglia."

Aceasta experienta a fost cea care l-a facut sa inteleaga nu doar apatia, ci si refuzul sau activ de pana atunci de a accepta religia. "The Problem of Pain" ("Problema durerii)", "Mere Christianity" ("Crestinism. Pur si simplu)", "The Four Loves" ("Cele patru iubiri"), precum si postuma "Prayer: Letters to Malcom" ("Rugaciune: Scrisori catre Malcom") nu sunt decat o parte din operele sale cele mai vandute. A scris si carti pentru copii si science-fiction, in paralel cu multele sale lucrari de critica literara. A fost unul dintre cei mai buni prieteni ai lui J.R.R. Tolkien, autorul celebrului roman "Stapanul inelelor", facand parte din acelasi grup literar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.