Social 11 Iulie 2008 17:22
Campania nationala "Ziua Verde" are ca scop obisnuirea cetatenilor cu colectarea separata a deseurilor din echipamente electrice si electronice (DEEE) pentru reciclarea acestora si a demarat joi in Capitala, urmand sa fie lansata ulterior si in alte cinci orase din tara, potrivit organizatorilor
Campania nationala este gestionata de doua organizatii specializate: Recolamp - care colecteaza si recicleaza deseurile provenite din surse de iluminat uzate - si Agentia Romana pentru Reciclare (RoRec) - responsabila de gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice. Acestea beneficiaza de sprijinul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) si al Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), potrivit unui comunicat, transmis, joi, de organizatori.

Prin acest program, consumatorii casnici se obisnuiesc, in primul rand, sa se comporte corect fata de mediu prin reciclarea produselor uzate. O alta componenta a programului se refera la amenajarea "Coltului Verde" in lanturile de retail unde consumatorii sa se poata informa despre importanta reciclarii si despre punctele de colectare din oras.

"Desi sunt suficiente argumente in favoarea reciclarii DEEE, in Romania, ideea de a colecta becuri, tuburi fluorescente, frigidere, casetofoane, calculatoare (sau orice alte echipamente electrice si electronice) este foarte recenta si nu este cunoscuta suficient de catre publicul consumator", se arata in comunicat.
Cele doua organizatii non-profit Recolamp si RoRec vor colabora cu autoritatile nationale si locale pentru extinderea campaniei "Ziua Verde" in alte cinci orase mari din tara. La Cluj-Napoca, lansarea va avea loc pe 12 iulie, la Deva - pe 19 iulie, la Targu Mures - pe 26 iulie, la Constanta - pe 2 august, si la Bacau - pe 9 august.

In prezent, romanii nu sunt familiarizati cu conceptul de depozitare separata a becurilor arse sau a aparatelor electrice sau electronice stricate, spre deosebire de tarile care au aderat mai de demult la Uniunea Europeana, unde exista o educatie clara in acest sens.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.