Embrionii si spermatozoizii se pot congela. Nu doar in straintate, ci si la noi. Pentru pastrarea lor nu exista insa prevederi legale. Mult discutata lege a reproducerii asistate, care va intra in vigoare peste citeva saptamini, reglementeaza partial si problema aceasta.

Producerea abuziva de embrioni, inseminarea cu sperma a unei femei dupa decesul partenerului, ca si comertul cu embrioni sint interzise. Toate sint prevazute in noua lege privind reproducerea umana asistata. O banca unde sa fie tinuti spermatozoizii sau embrionii este absolut necesara intr-un centru medical in care se practica tehnici de reproducere umana asistata. "Spermatozoizii se pot congela pentru o perioada nelimitata de timp. Calitatea lor este aceeasi si daca ii decongelezi a doua zi, si daca o faci peste o suta de ani", afirma dr. Anca Moisa, medic primar obstetrica-ginecologie, cu competenta in reproducere umana asistata, la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie "Panait Sirbu" din Bucuresti. Embrionii, in schimb, pot fi congelati doar pentru o perioada de cinci ani.

Inainte de o operatie riscanta, barbatii isi pot congela sperma

Din 1999, o data cu deschiderea Departamentului de Reproducere Asistata, in spitalul bucurestean exista si banci speciale in care sint congelati embrionii si spermatozoizii. Cum se face aceasta congelare? Este identica atit pentru spermatozoizi, cit si pentru embrioni. Dupa recoltarea spermei si obtinerea embrionilor, acestia sint pusi in recipiente speciale de congelare, la -196 de grade C, in azot lichid. La fiecare doua zile se face o noua "aprovizionare" cu azot lichid a micilor frigidere. De regula, sint pastrati in aceste banci spermatozoizii recoltati de la donatori (se folosesc atunci cind intr-un cuplu barbatul are probleme de sterilitate), dar pot fi pastrati si in situatia in care un barbat urmeaza sa faca o interventie chirurgicala care i-ar putea afecta sterilitatea (autoconservare). "Au efecte asupra sterilitatii tratamentele care se fac in cancer si leucemii . Sperma se altereaza pina la distructie. Acesti barbati pot alege sa-si congeleze sperma si s-o foloseasca peste ani", sustine dr. Anca Moisa.

Cind se congeleaza embrionii

Un cuplu in care femeia este supusa unor tratamente hormonale pentru obtinerea de ovule si, ulterior, in medii speciale de cultura, de embrioni, poate decide sa puna la congelat embrionii viabili care se obtin in plus. "In urma procedurilor de fertilizare in vitro se pot obtine si zece embrioni. Dintre acestia se implanteaza 2-3, pentru a se evita sarcinile multiple, ce pot fi riscante. Restul se pot congela daca cuplul respectiv doreste. Daca nu, acestia sint distrusi", mai declara specialistul in reproducere asistata. Embrionii pot fi inghetati timp de cinci ani si folositi in cazul in care prima incercare de fertilizare in vitro este un esec, dar si daca ea se finalizeaza cu o sarcina. In acest mod, femeile nu mai sint supuse unei noi stimulari hormonale, care este chinuitoare. In plus, prin congelare, si costul fertilizarii va fi mai mic.

Se interzice traficul cu ovule si embrioni

Conform noii legi privind reproducerea umana asistata, care ar trebui sa intre in vigoare peste citeva saptamini, vor putea sa recurga la reproducerea umana asistata medical barbatul si femeia care indeplinesc urmatoarele conditii:
- sint vii, inseminarea artificiala a femeii cu sperma sotului decedat fiind interzisa;
- sa aiba virsta biologica necesara pentru a procrea;
- sa indeplineasca criteriile medicale privind starea de sanatate fizica si mintala;
- sa consimta, in prealabil, la transferul de embrioni sau la inseminarea artificiala.

Legea interzice, printre altele, producerea abuziva de embrioni, manipularile genetice pe embrioni, inseminarea post-mortem si comertul cu embrioni. Pentru stavilirea activitatii centrelor unde se recolteaza ovule, se interzice si donarea ilicita a acestora, traficul de gameti, prelevarea de gameti fara consimtamint, amestecul de gameti. Deputatul Ovidiu Brinzan, initiatorul acestei legi, afirma ca procedurile parlamentare sint la final si ca legea va intra in vigoare in citeva saptamini: "S-a adus o modificare fata de varianta originala: nu se mai impune ca femeia care recurge la reproducere asistata sa faca parte dintr-un cuplu. Pe linga aceasta lege, mai este nevoie si de norme prin care Ministerul Sanatatii sa stabileasca mai concret conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca aceste centre, unde exista banci de sperma si embrioni, mai ales ca nici tarile Uniunii Europene nu s-au pus intru totul de acord in aceasta privinta".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.