Specialistul francez in probleme irakiene considera ca partea politica a gherilei este, cateodata, Consiliul Musulmanilor

"Hainele de culoare portocalie sunt folosite de cele mai radicale grupari din Irak", a declarat Nicolas Henin, jurnalist la Radio France si specialist in probleme irakiene, intr-o conferinta sustinuta ieri la sediul Delta RFI.

Nicolas Henin, jurnalist la Radio France si specialist in probleme irakiene, apreciaza ca "grupul care ii detine pe romani este putin cunoscut pe esichierul gherilei irakiene. Rarele urme pe care le avem duc catre pista Ansar Al-Islam. Una dintre aceste grupari este cea pe care s-a bazat Al-Zarkawi. Le putem apropia ideologic de Al-Qaida. Este una din miscarile active din Jihadul internationalist. Gruparea lui Al-Zarkawi a detinut la un moment dat trei ostatici anglo-saxoni. Din pacate, amenintarile lor au fost respectate".

Cum au loc negocierile?

Cum procedeaza gruparile mafiote care transfera ostateci gruparilor politice? Nicolas Henin a declarat ieri ca "daca o grupare mafiota a luat ostatici, ei vor verifica piata, ambasada tarii respective, apoi fac turul gruparilor politice. Exista in Irak zone dominate de grupari de banditi, acolo unde nu intra nici Armata Irakiana, nici fortele de politie. "Negocierile au loc in general prin intermediari. Singurii eficace sunt cei irakieni. Marea problema a serviciilor secrete este ca din 100 de persoane care se prezinta la usa ambasadei, trebuie sa fi fericit daca exista o singura persoana valabila. In aceste afaceri apar foarte multi oameni care pretind ca au de a face cu rapirile si pretind bani pentru asta".

Rapitorii sunt foarte bine informati

Henin considera ca acesti rapitori sunt foarte bine informati. "Acesti oameni, copiii globalizarii, stau toata ziua in fata televiziunii si a internetului, fiind la curent cu tot ce se intampla in lume.

De aceea, considera Henin, trebuie sa fim foarte atenti la tot ceea ce spunem pe canalele media. Aceste grupari cunosc destul de bine cum functioneaza mass-media, cum functioneaza democratiile occidentale si stiu sa profite de asta. Avem de a face cu oameni care santajeaza si pot reactiona la toate mesajele pe care le poate trimite Romania. Trebuie sa ne folosim de acest lucru astfel incat sa oprim aceasta cursa contra cronometru". Aceasta frenezie a comunicarii intre rapitori si autoritati nu s-a intimplat niciodata pana acum, in opinia lui Nicolas Henin.

Ostaticii sunt bine tratati

In ce priveste tratamentul pe care il aplica aceste grupari radicale ostatecilor, Nicolas Henin spune ca "prizonierii sunt bine tratati de cei rapiti. Dintre toate rapirile, jurnalistul de la Radio France a vazut una singura in care ostaticul a fost doar tinut intr-o cusca si umilit. Este evident ca inainte de filmari se fac presiuni asupra ostaticilor, astfel incat impactul emotional sa fie foarte puternic, dar trebuie sa stim ca ostaticii sunt sub o presiune foarte puternica. De aceea plang".

Consiliul Musulmanilor, un contact urgent

"Consiliul Musulmanilor, cea mai importanta instanta sunnita, este considerata cateodata ca fiind partea politica a gherilei, crede jurnalistul francez.

Sunt intermediari care se impun in momentul in care e nevoie sa discuti cu gherila. E un contact urgent si dupa parerea mea indispensabil. Comunicatul Presedintiei nu spune cand a fost stabilit acest contact, dar sper ca a fost stabilit cat mai devreme posibil".

Jurnalistii straini, dusmani ai Irakului

In urma cu o saptamana, Nicolas Henin declarase nu de mult intr-un interviu la Radio Delta RFI ca irakienii au trait intotdeauna in dictatura si de aceea nu stiu ce este o informatie independenta. Pentru ei, jurnalistii straini sunt mesagerii oficiali ai statelor de unde provin. "Ne considera dusmani si cred ca lucram impotriva lor".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.