Eforturile de evacuare a sinistratilor sint ingreunate de lipsa de organizare a autoritatilor locale din comunele inundate. Sinistratii i-au reprosat premierului Tariceanu ca nu sint lasati sa se intoarca acasa.

"De peste tot am primit reclamatii ca sint cetateni care fura din casele evacuate. Pe timpul noptii este interzisa circulatia si se va patrula cu elicoptere pentru prevenirea furturilor." Armata a trimis elicoptere pentru transportul unor saci cu piatra si nisip care sa fie plasati in cele doua brese din malul Timisului, una de 120 de metri si cealalta de 70 de metri.

"Trebuie inchis neaparat robinetul care a inundat Timisul. Elicopterele ar trebui sa faca 300 de zboruri pentru a duce tot materialul. "Apele Romane" sint direct responsabile de gestionarea riurilor si au sarcina de a coordona operatiunea", a declarat prefectul Draganescu. Autoritatile judetene au declarat ca evacuarea apei in aval de granita cu Serbia nu se face pentru ca vecinii nu au curatat albia Timisului. "A existat un acord de curatare a albiei si la sirbi nu s-a curatat", a declarat subprefectul de Timis. Comisia Apelor Romane, care a inspectat ieri amenajarile hidrografice din Serbia, a constatat ca intre malurile riului s-au creat diverse culturi, chiar si de pomi, care ingreuneaza scurgerea apelor. Bega este inca in albia ei, dar nivelul apei este cu 1,8 metri deasupra nivelului Timisului. "Spatiul dintre riuri, pe distante de peste 30 de kilometri, este o mare acum", spune prefectul.

Un an si jumatate de reconstructie

Actiunile de inlaturare a efectelor inundatiilor devastatoare din vestul tarii ar putea dura un an si jumatate, a afirmat ieri generalul de brigada Liviu Viorel Nemes, prim-loctiitor al sefului Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. "Abia dupa retragerea apei va incepe greul.

Trebuie sa scoatem milul depus, sa refacem infrastructura, podurile si drumurile fiind distruse in proportii considerabile. Sub ape au ramas mii de cadavre de animale care constituie deja un pericol pentru zonele inundate prin aparitia de epidemii. Trebuie, de asemenea, igienizate instalatiile de apa potabila. Dupa evaluarea pe care o va face Inspectoratul de Stat pentru Constructii se va trece la evacuarea molozului si reconstructia caselor prabusite. Cele mai multe case prabusite erau construite din paianta, fara fundatii", a spus generalul Nemes.

Calculatoare in loc de barci cu motor

Singura formatiune de protectie civila dotata cu barci cu motor si echipamente pentru interventia in caz de inundatii, SALVO, nu a fost solicitata sa intervina decit dupa doua zile de la producerea inundatiilor. Coordonatorul SALVO, Marian Ghencea, sustine ca s-a lovit de un "haos total". "Primarii nu stiu sa se organizeze. Nu stiu ce vor. Am stat intr-o zi de la ora 11 pina la doua degeaba la Cruceni, pentru ca nu au fost capabili sa ne spuna unde sa intervenim", povesteste acesta. Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta nu este dotat cu barci cu motor, banii alocati pentru dotari fiind folositi pentru o retea de calculatoare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.