Autoritatile de la Bucuresti se afla in criza. Toate canalele deschise pana acum cu rapitorii au fost intrerupte. Cu putin timp inainte ca Al-Jazeera sa fi difuzat si cel de-al treilea film cu jurnalistii romani, cu un Sorin Miscoci si un Mohamed Munaf imbracati in uniforma mortii, teroristii au ales sa negocieze prin intermediul mass-media, transmitand semnale clare ca doresc ca opinia publica sa faca presiuni politice pentru retragerea trupelor romanesti din Irak. Calea de negociere cu Cotrocenii a fost inchisa, dupa cum a explicat Marie Janne Ion in mesajul ei disperat, pentru ca "autoritatile din Romania n-au facut nimic".

Pe parcursul noptii de marti spre miercuri, celula a intrat in incapacitate functionala, termenul dat de rapitori fiind extrem de scurt, iar presiunea strazii, a manifestantilor ce se adunau in Piata Universitatii, se anunta a fi una uriasa. Pe de alta parte, Traian Basescu anuntase vineri, intr-o intrevedere ad-hoc cu media ca va informa neintarziat opinia publica daca negocierile vor iesi din tipic. "Vom evita criza maxima. Obiectivul este sa-i scoatem prin modalitatile clasice", a declarat Basescu, dupa anuntarea primului ultimatum la Al-Jazeera. Declaratia a fost de natura sa-i mai linisteasca pe parintii ostaticilor. Marti seara, insa, aceiasi parinti au facut o conferinta de presa in Piata Universitatii cerand insistent, avand aprobarea multimii, retragerea trupelor din Irak.

Primul semn de slabiciune

Ieri, primul semn de slabiciune l-a dat premierul Calin Popescu Tariceanu. El a declarat la Parlament ca autoritatile se afla "in principiu" in contact cu rapitorii jurnalistilor. La scurt timp dupa acest semnal, CSAT s-a intrunit. Dupa numai 45 de minute de dezbateri, un interval extrem de scurt, care releva lipsa oricarei solutii optime, presedintia a eliberat un comunicat la fel de scurt, cu o destinatie precisa: cartierul general al gruparii teroriste. Autoritatile romane solicita un termen de gratie, prelungirea ultimatumului. De asemenea, celula de criza solicita Consiliului Inteleptilor Musulmani din Irak (Hayat Al Ulema al Muslimin al - Iraki) implicarea in eforturile de eliberare a ostaticilor romani, "inclusiv prin initierea de negocieri".

Cu alte cuvinte, Cotrocenii, in consecutie cu declaratia premierului Tariceanu a recunoscut ca orice negocieri directe nu mai exista, facand apel la o organizatie religioasa destul de puternica in randul musulmanilor, care a determinat in cateva randuri grupari teroriste sa elibereze ostatici, ultimul caz fiind inregistrat cu numai cateva zile in urma, cu un cetatean pakistanez. Presedintia se agata de organizatia religioasa ca de o ultima solutie. Caz fara precedent, autoritatile romane au ales, in lipsa oricarui contact, sa negocieze cu teroristii prin intermediul mass-media, aceeasi celula de criza care pana acum s-a dovedit a fi opaca fata de solicitarile unei prese care, tocmai din aceasta cauza, specula orice informatie cat de vaga. S-a dovedit ca strategia adoptata pana acum de celula de criza a fost una gresita, teroristii provocand acest dialog prin presa.

Solicitare tardiva

Chiar si acest ultim pas de a solicita ajutorul Clericilor Musulmani e destul de incert. Cu aproximativ doua saptamani in urma, ambasadorul Romaniei la Bagdad, Mihail Stuparu, impreuna cu o delegatie ticsita de agenti secreti a facut o vizita la aceasta organizatie. Ce s-a intamplat la aceasta intalnire?

De ce Traian Basescu nu recunoaste criza evidenta in care se afla tratativele, asa cum a promis vineri? E un mister.

Daca teroristii vor sa dialogheze prin presa, avem noi un specialist pentru astfel de situatii atipice?

Banuind situatia pe muchie de cutit in care se afla unul dintre aliatii sai, SUA au inteles sa dea un semn de sprijinire a autoritatii lui Basescu. Ambasada SUA la Bucuresti a tinut sa aminteasca opiniei publice ca "autoritatile americane continua sa lucreze indeaproape cu guvernul Romaniei pentru a intreprinde orice efort necesar, atat aici, cat si la Bagdad, pentru protejarea vietilor jurnalistilor ostatici si a insotitorului lor" (...) "un moment dificil si cu atat mai dureros, cu cat are loc in saptamina dinaintea Pastilor" (...) "trupele romanesti sunt angajate umar la umar, curajos, impreuna cu trupele noastre precum si ale multor alti aliati in Irak si Afganistan, in razboiul global impotriva terorismului".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.