Social 10 Iulie 2008 19:02
Pretul medicamentelor compensate va scadea cu 5 - 12 la suta, in functie de valoarea lor, de la 15 iulie, cand va intra in vigoare noua lista a medicamentelor compensate, aprobata, miercuri, de Guvern

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, la finalul sedintei de miercuri a guvernului, ca prin aprobarea noii liste s-a marit "substantial" numarul medicamentelor compensate.

Noua lista cuprinde trei subliste. Astfel, pe sublista A se afla medicamentele de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, compensate in procent de 90 la suta din pretul de referinta. Pe aceasta sublista vor fi 156 de denumiri comune internationale (DCI), fata de 119, cate continea pana acum.

Sublista B cuprinde medicamente de care beneficiaza tot asiguratii in tratamentul ambulatoriu, care sunt compensate cu 50 la suta din pretul de referinta. Pe sublista B vor fi 216 denumiri comune internationale, fata de 148, cate erau pana acum.

Sublista C cuprinde medicamente pentru boli cronice, compensate 100 la suta si destinate asiguratilor si pacientilor inscrisi in programele nationale de sanatate. Aceasta lista este divizata in trei sectiuni.

  • Sectiunea C1 cuprinde DCI-uri de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli cronice, compensate integral, unde cresterea numarului de medicamente nou introduse variaza intre 30 si 80 la suta, in functie de afectiune.
  • Sectiunea C2 include DCI-uri corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii inclusi in programele nationale de sanatate cu scop curativ, in tratamentul ambulatoriu si spitalicesc, compensate tot 100 la suta din pretul de decontare, iar cresterea numarului de medicamente nou introduse pe acesta sublista variaza intre 40 si 125 la suta, in functie de afectiune.
  • In sectiunea C3 intra medicamentele compensate 100 la suta din pretul de referinta, de care beneficiaza copiii de pana la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 ani, daca sunt elevi, studenti sau ucenici si nu realizeaza venituri. De medicamentele din sectiunea C3 beneficiaza, totodata, gravidele si lehuzele, in tratamentul ambulatoriu.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a mentionat ca, printr-un ordin pe care il va semna joi, lista de medicamente va fi insotita de protocoale terapeutice, o masura luata in premiera in Romania, prin care se incearca eliminarea abuzurilor in actul medical. Ordinul privind reducerea pretului de decontare a medicamentelor cu un procent cuprins intre 5-12 la suta va fi semnat, tot joi, de ministrul Sanatatii.

Potrivit lui Nicolaescu, pentru prima data, in trei ani, lista medicamentelor compensate si gratuite a fost modificata si au fost introduse medicamente noi. "Lista A va contine numai medicamente ieftine, compensate cu 90 la suta, astfel incat sa creasca accesul oricarui cetatean la medicamente. O parte dintre medicamentele scumpe de pe lista B, unele si intre cinci si 10 milioane de lei, vor fi trecute pe lista C, unde compensarea este de 100 la suta. Niciun medicament nu va aparea, insa, pe lista daca nu este insotit de protocol terapeutic. Acesta va arata ce criterii medicale trebuie sa indeplineasca un pacient pentru a beneficia de un medicament gratuit sau compensat.", a precizat ministrul Sanatatii, citat de NewsIn.

De medicamentele care figureaza pe lista de compensate beneficiaza asiguratii cu sau fara contributie personala, pe baza de reteta. Potrivit ministrului Sanatatii, lista medicamentelor compensate n-a mai fost modificata din 2006, cand pretul medicamentelor a fost redus cu 26 la suta.

Efortul financiar al statului pentru compensarea medicamentelor se ridica la trei miliarde de lei, din care un miliard provine din bugetul ministerului Sanatatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.