Social 10 Iulie 2008 17:59
Negocierile ale sindicatelor cu ministerul Muncii, pe tema majorarii salariului minim, au esuat, iar astazi vor avea loc noi discutii, pe acelasi subiect, cu premierul Calin Popescu Tariceanu

"Pur si simplu, este bataie de joc. Ne gandim din ce in ce mai serios sa intram in greva generala, incepand cu luna august. Nu intelegem de ce ne-au mai chemat la discutii la ministerul Muncii daca stiau ca nu pot modifica Legea Contractului Colectiv de Munca. Ne-au spus ca, pana la toamna, nu pot face nimic pentru desprinderea salariului minim de prestatiile sociale, pentru ca acest lucru poate fi facut doar de Parlament, prin adoptarea unui act normativ de modificare a legii. Constatam ca ministrul Muncii, Paul Pacuraru, ne-a mintit si a incercat sa traga de timp cand ne-a spus ca ar putea accepta majorarea salariul minim la 540 de lei, daca acest lucru nu va afecta celelalte contributii sociale", a declarat presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, citat de NewsIn.

Liderul CNSLR Fratia a mai spus ca, la negocierile care vor avea loc, joi, la Guvern, sindicatele vor propune intreruperea protestelor, pana la toamna, cu conditia ca salariul minim sa creasca la 600 lei, incepand cu 1 septembrie, si la 700 lei, de la 1 ianuarie 2009.

Liderii CNSLR Fratia si CNS Cartel "ALFA" se vor intalni, joi, cu premierul Calin Popescu Tariceanu, pentru a negocia cresterea salariului minim si pentru a stabili masurile care sa compenseze scumpirea alimentelor si a energiei.

Sindicalistii vor sa-i propuna primului ministru si modificarea Legii Contractelor Colective de Munca, astfel incat intr-o fabrica sa nu mai existe decat cel mult doua sindicate, precum si a Legii Conflictelor de Munca, pentru a usura procesul de declansare a grevelor generale.

"Vrem ca declansarea unei greve sa nu mai depinda de Ministerul Muncii si cerem ca Guvernul sa nu mai fie implicat in declansarea unui conflict de munca. In conditiile actuale, nu mai putem organiza greve generale pentru ca ori sunt declarate ilegale si trimise catre instante, care dau castig de cauza patronatelor, ori sunt declarate conflicte de interese"
, a explicat presedintele CNSLR Fratia.

Protestele sindicatelor, care vizeaza cresterea salariului minim, au continuat, miercuri, prin pichete organizate in fata sediului Guvernului. Sindicalistii din CNS Cartel "ALFA", CNSLR Fratia si BNS vor protesta in Piata Victoriei pana vineri, cand se va decide daca pichetele vor fi urmate de mitinguri in Capitala si in orasele mari ale tarii, a mai precizat liderul sindical Marius Petcu.

Peste 1.500 de sindicalisti au participat, incepand cu 2 iulie, la pichetele organizate de CNSLR Fratia si Cartel ALFA in tara si in Capitala, pentru a protesta fata de decizia Executivului de a mentine salariul minim la nivelul de 500 lei, cel putin pana la sfarsitul acestui an.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.