Social 10 Iulie 2008 10:29
Patru membri ai unei familii de romi din Lugoj care au fost raniti, in urma cu o luna, intr-un accident rutier in Suedia, au fost adusi in tara, marti, cu un elicopter inchiriat de autoritatile suedeze, dupa ce in fata spitalul unde erau internati, la Uppsala, se strangeau numerosi romi.
Cei patru membri ai familiei de romi au sosit, marti dupa-amiaza, la Timisoara, fiind insotiti in elicopter de un medic care le supraveghea starea, transmite corespondentul NewsIn. Autoritatile suedeze au specificat ca acestia trebuie consultati la Spitalul Judetean din Timisoara, dupa ce, in luna iunie, au fost implicati intr-un accident de circulatie pe teritoriul Suediei si au primit ingrjiri medicale, insa acum era necesara repatrierea acestora.

"Solicitarea spitalului din Uppsala, acolo unde au fost internati a fost sa fie transportati inapoi in tara si sa se ocupe Spitalul Judetean de ei. E vorba de doi copii si parintii. Doar mama mai este internata la sectia de Terapie Intensiva, ea fiind accidentata cel mai grav, tatal a fost consultat in urgenta, iar cei doi copii trimisi la Spitalul de Chirurgie Pediatrica. Tatal avea un fixator extern pus pentru o fractura de femur, mama e in stare ceva mai grava, insa respira normal, fara sa fie intubata, dar are niste leziuni care necesita sa fie sub supraveghere”, a declarat medicul Mihaela Pasztori, de la sectia de Chirurgie Vasculara din cadrul Spitalului Judetean din Timisoara.

Ea a mai spus ca, o data cu pacientii a sosit si un comunicat din partea autoritatilor suedeze in care se explica faptul ca familia de romi a fost repatriata din motive de “imagine a Romaniei”. "Rudele dansilor, asa cum le e obiceiul, s-au adunat si au pichetat spitalul din Uppsala. Ei au cerut niste informatii, probabil mai vehement decat erau suedezii obisnuiti si probabil ca din acest motiv ei au solicitat repatrierea. Au spus ca si din motive de imagine a Romaniei s-a facut si o anumita publicitate in Suedia pe marginea acestui caz, asa ca au preferat sa ii transporte aici, fiind in siguranta, pentru ca starea lor era stabila”, a mai precizat Pasztori.

Potrivit Ambasadei Romaniei la Stockholm “numeroase rude ale celor accidentati, venite din mai multe tari europene stationeaza in fata spitalului si in parcarile din jur, facand necesara prezenta permanent in zona a unui echipaj de politie”.

Pasztori spune ca cele doua persoane adulte transportate la spital au varsta cuprinsa intre 35-40 de ani si ca inclusiv la Spitalul Judetean din Timisoara, mai multe rude ori cunostinte au incercat sa-i viziteze, cand au aflat ca au fost repatriati. Medicii le-au transmis ca le vor da informatii despre starea pacientilor imediat dupa ce ii vor consulta. Deocamdata, acestia nu pot preciza cand timp vor avea nevoie de ingrjiri medicale.

Accidentul in care a fost implicata familia din Lugoj a avut loc in urma cu aproape o luna, pe o sosea din Suedia. Cei patru se aflau intr-un microbuz care a intrat sub un tir condus tot de un romin. Imediat dupa accident, autoritatile suedeze au preluat ranitii si i-au dus in spitalul din Uppsala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.