Social 9 Iulie 2008 07:40
O familie din judetul Vrancea acuza medicii ca le-au schimbat copilul cu unul mort. Doctorii se justifica sustinand ca este vorba doar despre o greseala birocratica banala

Familia Corina si Sorin Nastasa din comuna vranceana Movilita au cerut Colegiului Medicilor o ancheta care sa stabileasca daca bebelusul mort pe care l-au primit la nastere este intr-adevar al lor.

Corina Nastasa, in varsta de 25 de ani, a nascut pe 24 iunie un copil care a murit la scurt timp dupa nastere, si despre care cadrele medicale din Spitalul de Urgenta Focsani i-au spus este o fetita. Sexul bebelusului este sustinut si de investigatiile medicale de pe parcursul sarcinii. Potrivit Romania Libera, surpriza a venit de la morga, unde medicii au pus in bratele sotilor Nastasa un baietel mort. Primele documente emise de spital sustin ca femeia a nascut "un fat de sex feminin de 3,600 kg", insa acestea au fost modificate ulterior, peste scrisul original corectandu-se, "un fat de sex masculin".

Corina Nastasa povesteste ca atat la ecografii, cat si la nastere medicii i-au spus ca asteapta o fetita. "Am nascut prin cezariana pentru ca mi s-a spus ca am o sarcina cu risc. In sala de nasteri nu mi-au aratat copilul. Doctorul Ion Placinta mi-a spus ca fetita a murit sugrumata inainte de nastere. Pe toate actele medicale este trecut sexul feminin. Doar pe certificatul de deces au spus ca este baiat, dupa care au corectat si celelalte acte. Medicul care m-a asistat mi-a spus ca a fost o greseala, dar eu am indoieli, nu stiu ce sa cred", marturiseste Corina Nastasa, citata de Evenimentul Zilei. Mai mult decat atat, Sorin Nastasa sutine ca medicii i-au sugerat sa incinereze trupul bebelusului mort.

Familia Nastasa a refuzat sa ridice trupul copilului de la morga, solicitand o ancheta prin care sa se demonstreze ca bebelusul primit este intr-adevar cel nascut de femeie. "Nu vrem sa ingropam copilul altei familii. Am cerut sa se faca testul ADN pentru stabilirea paternitatii si am depus si plangere la politie, pentru ca noi consideram ca ni s-a schimbat copilul. In toata perioada de sarcina de la ecograf ni s-a spus ca fatul este de sex feminin".

Medicii se disculpa, plimband vina de la aparatul-ecograf la registratorul care a completat gresit sexul copilului

Cadrele medicale spun ca a fost doar o eroare la redactare a fisei de externare si ca fatul nascut mort a fost baiat. Se pare ca pruncul avea o parte din cordonul ombilical pozitionata intre cap si vagin si de aceea copilul nu a mai putut fi salvat. Cazul a fost preluat si de politie si de Colegiul Medicilor Vrancea. "Avem o plangere in lucru. Parintii nu sunt multumiti de explicatiile medicilor", a declarat prin intermediul Ziua, Mariana Apostol, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie Vrancea.

"Cred ca fetita traieste si a fost data unei alte familii", este convins Sorin Nastasa. "Medicii isi vor spune punctele de vedere in fata comisiei de specialitate, urmand apoi a se lua o decizie", a declarat, la randul sau, Valentin Ochean, Colegiul Medicilor Vrancea. "Acest caz va fi discutat si analizat cu atentie. Va asigur ca se va face tot posibilul pentru rezolvarea cazului", a concluzionat Ochean. Si Autoritatea de Sanatate Publica Vrancea a demarat o ancheta in acest caz.

Gandul prezinta o alta scuza putin credibila, venita de data aceasta de la directorul Spitalului Judetean Vrancea, dr. Ioan Nicolae Moise, care sustine ca totul a pornit de la o ecografie anterioara facuta de gravida, cand i s-a spus, eronat, ca va avea o fetita. "Baiatul nascut mort se afla si acum la morga spitalului, unde i s-a facut din nou necropsie. Saptamana trecuta au fost recoltate si probele ADN. In protocolul de la sala de nasteri este trecut clar ca a fost nascut un baietel mort, acesta fiind strangulat cu cordonul ombilical. Eroarea s-a produs pe biletul de iesire din spital, unde s-a trecut fetita, in loc de baietel. A fost o greseala birocratica, iar cei vinovati vor primi sanctiuni. Medicul care a asistat-o a venit de acasa pentru aceasta nastere, pentru ca nu era de garda. Era insa pacienta sa si trebuia sa aiba grija de ea. In ziua aceea s-au nascut patru sau cinci copii si nu inteleg cine ar fi avut interes sa inverseze copiii", a precizat directorul Spitalului Judetean Vrancea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.