Social 9 Iulie 2008 06:25
Specialistii in statistica si matematica aplicata sustin ca, in cazul procentelor de promovare de la Bac, nu se respecta Curba lui Gauss

"Cunoscuta ca legea normala a repartitiei, Curba lui Gauss functioneaza numai cand lucrurile se desfasoara in mod natural. La Bac-ul din 2008, Curba lui Gauss s-a deteriorat din cauza ca au intervenit factori agresivi", considera Octavian Stanasila, profesor doctor in matematica aplicata la Universitatea Politehnica Bucuresti.

In opinia lui, un examen normal este acela in care cei mai multi elevi au note intre 6 si 7, si nu 8, 9 sau 10, cum s-a intamplat la Bac. Profesorul de matematica Stefan Vlaston completeaza: "Potrivit statisticii matematice, procentul de promovare in majoritatea judetelor ar fi trebuit sa fie intre 50 si 75%, or la noi este de peste 78%".

Rezultatele exceptionale obtinute la Bac sunt demontate de un mecanism simplu: Curba lui Gauss
Matematicienii sustin ca judetele in care examenul a fost cinstit sunt cele in care procentele de elevi reusiti se situeaza intre 50 si 75%. In celelalte, rezultatele sunt suspecte. Specialistii in statistica sustin ca nu se respecta Curba lui Gauss in cazul procentelor de promovare de la Bac. Exista prea multe note mari si procente de promovare uriase.

In mod normal, procentele de promovare ar fi trebuit sa se situeze intre 50 si 75%, numai ca in 21 de judete procentajul absolventilor cu diploma de Bac in buzunar a depasit 78%, conform profesorului de matematica Stefan Vlaston.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.