Social 8 Iulie 2008 16:32
Romania vrea sa infiinteze un centru regional de protectie civila pentru interventia in cazul unor calamitati sau dezastre naturale, in parteneriat cu Bulgaria si Grecia, a anuntat, luni, ministrul internelor, Cristian David, in cadrul reuniunii informale a Consiliului JAI, de la Cannes.

Potrivit lui David, crearea acestui centru regional face parte din strategia privind cresterea capacitatii europene de protectie civila si urmeaza sa acopere si zona Balcanilor de Vest.

"De asemenea, Romania intentioneaza sa continue modulele de cooperare cu statele membre vecine finantate pe baza unor proiecte, aceste mecanisme de solidaritate fiind de natura a consolida coerenta actiunilor la nivel international", se arata intr-un comunicat al Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA).

Potrivit acestuia, ministrul Cristian David a participat, luni, la Reuniunea informala a Consiliului de Justitie si Afaceri Interne care se desfasoara zilele acestea in Franta, la Cannes.

Agenda de lucru propusa de Presedintia franceza a vizat trei teme: viitorul arhitecturii europene de securitate, Pactul european pentru azil si migratie si cresterea capacitatii europene de protectie civila.

Tema discutata in cadrul Reuniunii informale a Consiliului JAI referitoare la viitorul arhitecturii europene de securitate urmareste intarirea cooperarii operationale intre structurile politienesti din statele membre si imbunatatirea standardelor de securitate publica si de siguranta a cetateanului.

Comunicatul MIRA mai arata ca ministrul Cristian David a sustinut faptul ca si datorita pozitiei geografice Romania pune accent pe securizarea granitelor externe ale Uniunii Europene, prin implementarea noilor tehnologii pentru managementul integrat al frontierelor, corelate cu actiuni in domeniul prevenirii si combaterii amenintarilor teroriste, in domeniul prevenirii si combaterii traficului de droguri si in domeniul criminalitatii informatice.

Cu privire la Pactul european pentru azil si migratie prin care Presedintia franceza doreste sa dea un nou implus activitatilor specifice din domeniu, pozitia Romaniei a fost in favoarea intaririi prevederilor acestui document in sensul asigurarii coerentei intre politicile in domeniul migratiei si asistenta pentru dezvoltare, potrivit comunicatul remis de MIRA. Acesta precizeaza ca este necesara stabilirea unor instrumente financiare dedicate implementarii politicii externe in domeniul migratiei si ca tara noastra a inceput deja implementarea instrumentelor de cooperare comunitara in domeniul azilului si migratiei, un exemplu in acest sens fiind Platforma de Cooperare la Marea Neagra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.