Social 8 Iulie 2008 15:20
Pentru sindicalisti, a inceput o saptamana de proteste. Cateva zeci de sindicalisti de la Cartel Alfa au pichetat ieri, timp de doua ore, sediul Prefecturii Iasi nemultumiti de hotararea Guvernului de a nu majora salariul minim pe economie, iar protestele vor continua.

"Nu mai suntem multumiti cu o marire pana la 540 de lei (de la 500 de lei, n.r.), vrem 615 lei. Nu vi se pare normal ca cei care muncesc sa aiba un salariu minim cel putin egal cu venitul oamenilor care beneficiaza de ajutor social? Sa fie motivat omul care munceste! Deocamdata, nu stim cand va fi cu siguranta noul protest. Eu am auzit ca pe 17 iulie e posibil sa aiba loc un miting al tuturor confederatiilor sindicale, in Bucuresti”, a declarat liderul sindicatului Cartel Alfa, Constantin Trifan.

„Am hotarat sa intrerupem, de miercuri, pichetarile din fata ministerelor Muncii si al Finantelor, pentru ca, dupa o saptamana de proteste, nu am ajuns la nici un rezultat. Marti va fi ultima zi de pichetari si in tara, iar de miercuri vom protesta in fata Guvernului, pentru a cere majorarea salariului minim de la 500 la 540 de ei. Daca nici in urma acestor actiuni nu vom avea un raspuns din partea Executivului, vom face demersurile pentru organizarea unui miting in Capitala, la care vor participa peste 20.000 de persoane”, a declarat presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu.

Varujan Vosganian, ministrul Finantelor a declarat pe de alta parte, tot in cursul zilei de astazi ca nu este de acord cu revendicarile sindicatelor, potrivit carora salariul minim pe economiei ar trebui sa creasca la 540 lei, informeaza Antena 3.

“Raman la pozitia initiala. Pentru cresterea salariului minim trebuie indeplinite trei conditii, dar a fost realizata doar una", a precizat Varujan Vosganian, in cadrul unui seminar pe tema poluarii mediului.
Ministrul Finantelor a mai spus ca, dintre cele trei criterii care trebuiau indeplinite, nivelul PIB, inflatia si productivitatea muncii, a fost realizat doar cel legat de Produsul Intern Brut.

In decembrie 2007, sindicatele au semnat un acord de principiu cu reprezentantii Guvernului prin care era promisa o majorare cu 40 de lei a salariului minim, incepand cu 1 iulie 2008. Recent, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca majorarea nu poate fi efectuata, fapt ce a determinat un val de proteste ale cartelelor sindicale in principalele orase din tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.