Social 8 Iulie 2008 11:33
Emotiile bacalaureatului s-au sfarsit, dar subiectul ramane totusi in atentia ziaristilor care semnaleaza numeroasele nereguli ce au marcat desfasurarea examenului final pentru absolvenitii de liceu.

„Proba maturitatii“ sustinuta de absolventii de liceu ai acestui an s-a dovedit a fi mai mult o intrecere in fraude, supravegheata de profesori bine „unsi“ din fondul de protocol colectat pentru comisiile de Bacalaureat. Peste 250 de candidati au fost eliminati pentru incercari de fraudare a examenului.

Emotii, lacrimi, dar si multa bucurie. Duminica s-au afisat notele la examenul de bacalaureat. Recentul concurs sustinut de aproximativ 230.000 de absolventi de liceu s-a dovedit - in final - doar o simpla „trecere a cainelui prin apa“ si nicidecum un concurs real. Foarte multe cadre didactice au recunoscut - dar discret, pe la colturi, de frica ministerului - ca fraudele au fost prezente la tot pasul; de la clasicele fituici, pana la castile minuscule, scrie Evenimentul Zilei.

Doi profesori corectori, care vor sa le fie protejata identitatea, au declarat pentru Realitatea TV ca au depistat zeci de teze de Limba si Literatura Romana copiate.

Dezvaluirile vin la cateva zile dupa ce un profesor din Bucuresti a sustinut ca a gasit zeci de lucrari copiate, iar alti dascali din Bistrita-Nasaud au dat de peste 80 de lucrari cu pasaje identice.

Profesorii sustin ca au sesizat Inspectoratul Scolar asupra fraudei, insa au primit un raspuns socant: corectati dupa barem. Adica, daca o lucrare e perfecta, trebuie sa fie notata cu 10, desi e litera cu litera copiata din culegeri.

Dascalii se tem ca isi vor pierde locurile de munca daca va fi aflata identitatea lor. Au acceptat totusi sa vorbeasca dintr-un motiv simplu: frauda la bac nu mai e de mult o exceptie, a devenit regula, motiv pentru care aceste practici au intrat si in atentia DNA.

Astfel, mai multi profesori care au facut parte din comisia de bacalaureat de la Grupul Scolar de Industrie Mica Sighetu Marmatiei au ajuns in atentia DNA, dupa ce procurorii au primit informatii conform carora unii dintre acestia ar fi primit bani de la candidati, informeaza NewsIn.

Doar daca ne aruncam o privire asupra notelor de anul acesta, ne putem face usor o imagine despre modul in care s-a desfasurat bacalaureatul. Cel mai mult frapeaza discrepanta foarte mare intre notele obtinute la examenul oral de limba si literature romana si notele obtinute la examenul scris. Sunt cazuri in care diferentele dintre notele de la cele doua probe depasesc si patru puncte. Un candidat se poate "descurca" de nota 10 la proba orala de romana, in schimb la proba scrisa nu reuseste sa ia mai mult de 5 sau 6.

Ministerul Educatiei a inaintat deja prupunerea de a elimina probele orale din cadrul examenului de bacalaureat, conform Ziare.com. Rezulatatul sondajului de pe forumul site-ului ministerului educatiei, arata ca 37% dintre profesorii si elevii care au raspuns chestionarului au fost nemultumiti de modul de desfasurarea al examenului oral si de aceea, cer eliminarea acestor probe pentru anul viitor.

Click aici pentru a vedea lista rezultatelor la examenul de Bacalaureat 2008 pe tara
Click aici pentru a vedea lista rezultatelor la examenul de Bacalaureat 2008 pe judet


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.