Social 8 Iulie 2008 10:52
Procurorii au inceput urmarirea penala a agresorului in 36 de cazuri de copii de abuzati sau exploatati sexual, din peste o suta confirmate in primele trei luni ale anului, potrivit informatiilor comunicate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului la solicitarea NewsIn.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPCD) a inregistrat, in primul trimestru al anului, 148 de sesizari privind cazuri de abuz sau exploatare sexuala asupra minorilor. Din acestea s-au confirmat 103. In urma centralizarii informatiilor de catre ANPDC, a rezultat ca au fost abuzati sau exploatati sexual 12 baieti si 91 de fete.

Din cei 103 minori in cazul carora s-au confirmat suspiciunile de abuz sau exploatare sexuala, 12 copii au varsta mai mica de 7 ani, 44 de copii au varsta cuprinsa intre 7 si 14 ani, iar 47 de copii au peste 14 ani, se mai arata in informatiile comunicate de ANPDC, agentiei de presa NewsIn.

Totodata, pentru 21 de copii din cei 103 abuzati sau exploatati sexual s-a dispus masura plasamentului in regim de urgenta de catre directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), iar pentru un copil a fost dispus plasamentul in regim de urgenta de catre instanta judecatoreasca.

Centralizarea ANPDC a mai scos la iveala faptul ca abuzurile se petrec atat in oras, cat si la nivelul satelor. Potrivit rezultatelor parvenite din primele trei luni ale anului, 47 de copii abuzati sau exploatati sexual provin din mediul urban, iar 56 de copii provin din mediul rural.

Conform prevederilor legale existente, orice persoana care prin natura profesiei sau ocupatiei sale lucreaza direct cu un copil si are suspiciuni in legatura cu existenta unei situatii de abuz sau de neglijare a acestuia este obligata sa sesizeze Serviciul Public de Asistenta Sociala sau Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului in a carei raza teritoriala a fost identificat cazul respectiv.

De asemenea, orice persoana fizica sau juridica, precum si copilul pot sesiza Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sau Serviciul Public de Asistenta Sociala de la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, pentru a se lua masurile corespunzatoare pentru a proteja copilul impotriva oricaror forme de violenta, inclusiv violenta sexuala, vatamare sau de abuz fizic sau mental, de rele tratamente sau de exploatare, de abandon sau neglijenta, arata Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului.

In consecinta, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului este obligata sa verifice si sa solutioneze toate sesizarile privind cazurile de abuz si neglijare, inclusiv cele venite din partea asistentilor familiali.

Pentru a verifica sesizarile privind cazurile de abuz si neglijare a copilului, reprezentantii DGASPC au drept de acces, in conditiile legii, in sediile persoanelor juridice, precum si la domiciliul persoanelor fizice care au in ingrijire sau asigura protectia unui copil. Pentru efectuarea acestor verificari, organele de politie au obligatia sa sprijine reprezentantii directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, mai arata ANPDC.

In situatia in care, in urma verificarilor efectuate, reprezentantii DGASPC stabilesc ca exista motive temeinice care sa sustina existenta unei situatii de pericol iminent pentru copil, datorata abuzului si neglijarii, si nu intampina opozitie din partea persoanelor in ingrijirea careia se afla copilul, directorul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului instituie masura plasamentului in regim de urgenta, se mai arata in datele comunicate agentiei NewsIn.

Un caz de abuz asupra unui minor, intens mediatizat, este cel al Florinei Vranceanu din judetul Neamt , in varsta de 11 ani, care a fost violata de unchiul sau.

Ulterior s-a descoperit ca fata este insarcinata. Desi adus in fata instantei cu propunere de arestare preventiva, magistratii Tribunalului Neamt au decis, pe data de 25 iunie, sa-l lase in libertate pe Adrian Fasola, agresorul de 19 ani, pe motiv ca se face vinovat doar de intretinere relatii sexuale cu un minor si ca nu exista probe ca a lasat-o insarcinata pe nepoata sa.

Procurorii au facut recurs, iar Curtea de Apel Bacau a emis lipsa mandat de arestare in lipsa, pentru 29 de zile, pe numele invinuitului, care a disparut intre timp de la domiciliu. Ca urmare, Adrian Fasola a fost dat in urmarire generala.

Dupa indelungi dispute intre medicii din Romania, din cauza legislatiei care permite efectuarea avortului numai in anumite conditii daca fatul a depasit 12 saptamani, familia Florinei a decis ca aceasta sa faca intrerupere de sarcina la Londra, intrerupere ce a avut loc vineri, 4 iulie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.